hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Gyorsabban öregszenek, majd visszafiatalodnak az anyák

Különös kanyarokkal jár a nők biológiai korára nézve a terhesség – derült ki harvardi tudósok kutatásából, amit az Index idéz.

A Cell Metabolism hasábjain megjelent beszámoló szerint egy terhesség kihordása különböző komplikációk nélkül is komoly stresszteszt, a különleges feladat terhe alatt ugyanis a nők szervezete a biológiai kort tekintve 2 évet öregedhet. Szülés után azonban, a gyermek szoptatásának idején, a biológiai kor visszaáll, és akár fiatalabb képet is mutathat, mint a terhesség előtt, írja a lap.

A Harvard Egyetem munkatársa, Vadim Gladyshev 68 várandós nőtől gyűjtött vérmintákat, és ezeket elemezve vizsgálta az epigenetikus változásokat, amiből a sejtek öregedésére következtetett. Kiderült, hogy a szervezetet érő stressz a harmadik trimeszterben volt a legmagasabb, később azonban teljesen a visszájára fordultak a dolgok. Bár a terhesség alatt a kronológiai korukat 1-2 évvel megelőzték, szülés után három hónappal azonban már 3-8 évvel fiatalabbnak tűntek. A hatás valamivel enyhébb volt azoknál, akiknek már a terhesség előtt is nagyobb volt a testsúlyuk, és erősebb volt azoknál, akik kizárólag szoptatással táplálták a gyereküket.

A Yale Egyetem orvosi karán ugyanezt a témát kutató Kieran O'Donnell kiemelte: az eredményben az az igazán meglepő, hogy az emberi öregedés nem lineáris. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a sejtek szintjén mérhető fiatalodás nem egyértelműen azonos a hétköznapi fogalmak szerinti megfiatalodással. Ami talán még lényegesebb, hogy nem tudjuk, milyen hatással van ez a későbbi egészségi állapotra vagy a várható élettartamra.

A teljes információ

Astrid Pereira képe a Pixabay-en
Astrid Pereira képe a Pixabay-en

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink