hirdetés
2024. október. 16., szerda - Gál.
hirdetés

 

Gyorsabb az emberi szaglás, mint azt gondolták

Bár a környezetünkről a legtöbb információt emberként általában a látásunkkal szerezzük, a szaglásunkra is sok esetben támaszkodunk, írja a Qubit.

Egy frissen megjelentetett tanulmány szerint sokkal gyorsabban működik az emberi szaglás, mint ahogyan azt korábban gondoltuk – írja a Guardian nyomán a lap. Mint közlik: a Kínai Tudományos Akadémia kutatói azt vizsgálták meg, hogy milyen gyorsan képes reagálni az emberi szaglás az illatok és szagok váltakozására, erről ugyanis korábban azt tartották, hogy lényegesen lassabb, mint például az emberi szem.

Kutatásukban egy speciális rendszert építettek, amiben kétféle szagmintát helyeztek el. Egy almás és egy virágos illatot kellett a résztvevőknek megkülönböztetniük egymástól, amik nagyjából 120-180 milliszekundumnyi eltéréssel követték egymást. A 229 vizsgálati személy több mint hatvan százaléka helyesen adta meg a szagok sorrendjét, és további próbák során a citrusos, illetve a hagymás szagokat is hasonló pontossággal különböztették meg.

A kísérlet második fázisában a legjobban teljesítőknek még kisebb időeltéréssel mutattak szagokat, és meglepő módon a 40-80 milliszekundum is elégnek bizonyult, hogy felismerjék az eltérő illatokat.

Azt sikerült igazolni, hogy az egyféle sorrendben érkező illatok megkülönböztetésére meglehetősen kevés idő is elegendő, azt viszont a kísérletek is alátámasztották, hogy a sorrend felcserélése megnehezíti a szagok felismerését. Ebben a kísérleti felállásban a résztvevők lényegesen rosszabbul teljesítettek, csak akkor találták el a véletlennél nagyobb eséllyel, hogy milyen szaggal van dolguk, amikor a citromos-hagymás illatokat mutatták nekik.

(forrás: Qubit)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink