hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

 

Állást foglaltak az európai akadémiák

Genetikai szolgáltatások közvetlenül a fogyasztóknak

Mind többen és egyre olcsóbban juthatnak saját genetikai állományuk rizikófaktorainak vélt vagy valós megismeréséhez genetikus szakember kontrollja, értelmezése nélkül. Orvosi tanácsadás hiányában ez az információ súlyos és esetenként végletes félreértésekhez vezethet. 

Egyre inkább elterjednek az élettudományok valamennyi területén a mindennapi tudományos munkában alkalmazott korszerű genetikai vizsgálatok, valamint növekszik a cégek által közvetlenül a felhasználóknak ajánlott genetikai vizsgálatok száma. A közvetlenül a fogyasztóknak nyújtott genetikai vizsgálatok lehetséges előnyeiről és ártalmairól szóló tanulmányt jelentetett meg az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) és az Európai Orvostudományi Akadémiák Szövetségének (FEAM) közös munkacsoportja.

A munkacsoport által készített jelentést „Az egészségügyi célú, közvetlenül a fogyasztóknak nyújtott (Direct-to-consumer) genetikai vizsgálatok az Európai Unióban" címmel a napokban tették közzé a dokumentum elkészítését kezdeményező szervezetek honlapján (www.easac.eu illetve www.feam.eu.com). A jelentés célja a döntéshozók és a közvélemény tájékoztatása, a megbízható vizsgálati eljárások és a felelőtlen vizsgálatokkal szembeni védekezés elősegítése.

A jelentést készítő munkacsoport tagjai egyszerre vizsgálták a már rendelkezésre álló tudományos bizonyítékokat és az alakulóban lévő szabályozási környezetet, ezt követően ajánlásokat fogalmaztak meg az Európai Bizottság, az Európai Parlament, a Miniszterek Tanácsa és a tagállamok politikai döntéshozói számára. A dokumentum rögzíti mindazon alapelveket, amelyekre a döntéshozók az intézkedések megvalósításában támaszkodhatnak. Az alapelvek fontos hatással bírhatnak a tudományos közösségre az elérhető ismeretbázis kialakításában, illetve azon egészségügyi szakemberekre, akik a kutatási eredmények gyakorlati hasznosítására törekednek.

A közvetlenül a fogyasztóknak nyújtott genetikai vizsgálatok lehetséges előnyeiről és ártalmas hatásairól szóló jelentés tartalmát és legfőbb következtetéseit közérthető dokumentumban is közreadták a szerzők.

A Magyar Tudományos Akadémia honlapján hamarosan közzéteszi a jelentés rövid magyar nyelvű kivonatát, továbbá a közvélemény pontos és hiteles tájékoztatására készített összegzést, írja az mta.hu.

(forrás: MTA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink