hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Genetikai okai vannak a koraszülésnek

Kiderült, milyen genetikai háttere lehet a koraszülésnek, és az is, mi alapján dől el a szülés időpontja – írja az Ng24.hu.

A Göteborgi Egyetem kutatója vezette nemzetközi csoport a Nature Genetics folyóiratban tette közzé azt az eredményt, amely elősegítheti, hogy a későbbiek során a koraszülés sok esetben megelőzhetővé váljon. A kutatás célja az volt, hogy az eredményeket felhasználva a későbbiekben olyan gyógyszereket állíthassanak elő, amelyek a szülés megindításában, illetve a koraszülés elkerülésében nyújtanak segítséget – írja az Ng24.hu.

Az ember esetében igen rövid időszak áll rendelkezésre a szülésre, és abban nagyban különbözünk más emlősöktől, hogy a női medencén épp csak átfér a teljesen kifejlett magzat. Ezek miatt is különösen fontos a szülés időzítése, és ezek miatt állt neki a több mint 90 szakemberből álló csoport felmérni az anya és a magzat genetikai hatásait e folyamatra, mintegy 279 ezer genetikai mintát vizsgáltak át.

A kutatásunkból kiderült, mi és hogyan időzíti a normál időben zajló szülést és a koraszülést. Számos, korábban ismeretlen génváltozatra bukkantunk a vizsgált mintákban, amelyek a szülés idejével függnek össze, s ezek segítségével páratlan betekintést nyerhettünk a lejátszódó biológiai folyamatokra – mondta a kutatást vezető Bo Jacobsson professzor.

136 ezer szülés esetében mind az anyai (számos esetben az apaival kiegészülten), mind a magzati géneket meg tudták vizsgálni, így kideríthették, mely gének játszanak szerepet a szülésben. Ezek alapján beigazolódott az anyai és a magzati gének közti „konfliktus” elmélete. Az anyai gének a minél korábbi szülést serkentik az anya saját túlélése érdekében, míg a magzat szeretne minél tovább az anyaméh védelmében maradni és növekedni. A kutatók úgy fogalmaztak, hogy valamiféle kompromisszumra kell jutni a megfelelő idejű szüléshez.

A világon az 5 éves kor alatti gyermekhalálozásban vezető ok a koraszülés és az ehhez köthető problémák.

(forrás: Ng24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink