hirdetés
2024. október. 11., péntek - Brigitta.
hirdetés

 

Generációs egészségügyi sodródás – romló tendenciákat figyeltek meg

Tovább élnek a baby boomerek, de rosszabb az egészségi állapotuk, mint a korábbi generációké volt ugyanebben a korban, írja a Portfolio.

Az eredményeket nem lehet azzal magyarázni, hogy az emberek tovább élnek, közölték az Oxfordi Egyetem és a University College London (UCL) szakértői. Az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a rák, a szívbetegségek és más betegségek mind fiatalabb korban érintették az embereket.

A Journals of Gerontology című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint a betegségek és a fogyatékosság aránya az elmúlt évszázad során az egymást követő generációk között nőtt.

A tanulmány vezető szerzője, Laura Gimeno, a UCL munkatársa szerint "generációs egészségügyi sodródás" figyelhető meg, a fiatalabb generációk egészségi állapota általában rosszabb, mint az előző generációké ugyanabban az életkorban.

Még az orvostudomány fejlődése és az egészséges életmóddal kapcsolatos nagyobb tudatosság ellenére is az 1945 óta született embereknél nagyobb a krónikus betegségek és a fogyatékosság kockázata, mint elődeiknél.

Mivel a magas jövedelmű nyugati országokban a lakosság akár egyötöde 65 év feletti, az egészségügyi és szociális ellátás iránti növekvő igények óriási hatással lesznek a kormányzati kiadásokra, teszik hozzá a kutatók a Portfolio szerint.

A kutatók több mint 100 000 ember egészségügyi adatait elemezték 2004 és 2018 között, az 50 éves és idősebb emberek több generációját lefedve Angliában, az Egyesült Államokban és Európában. A krónikus betegségek növekvő arányát találták, különösen az 1936 és 1945 között és az 1955 és 1959 között születetteket összehasonlítva.

A krónikus betegségek aránya az egymást követő generációk között minden régióban emelkedett, az újabban született felnőtteknek nagyobb valószínűséggel volt rákjuk, tüdőbetegségük, szívproblémáik, 2-es típusú cukorbetegségük és magas koleszterinszintjük, mint az azonos korú elődeiknek.

Bár a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása minden régióban azonos mértékben emelkedett, a rák, a szívproblémák és a magas koleszterinszint diagnózisa Angliában és Európában nőtt a legnagyobb mértékben, a baby boomer korúak körében másfélszer nagyobb valószínűséggel fordultak elő ezek a problémák, mint azonos korú elődeiknél.

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink