hirdetés
2025. április. 25., péntek - Márk.
hirdetés

 

Fokozatos deszenzitizálás súlyos mogyoróallergia kezelésére

Új reményt ad a súlyos mogyoróallergia kezelésére egy úttörő klinikai vizsgálat, amely szerint a fokozatos deszenzitizálás hatékony lehet a felnőtt pácienseknél is, írja a Portfolio.

A Grown Up Peanut Immunotherapy (GUPI) vizsgálatba 21, 18-40 év közötti, klinikailag diagnosztizált mogyoróallergiával élő felnőttet vontak be. A résztvevők kezdetben rendkívül kis dózisú, ételbe kevert mogyorólisztet kaptak, majd fokozatosan növelték az adagot klinikai felügyelet mellett.

A páciensek kéthetente tértek vissza, hogy felügyelet mellett növeljék az adagjukat, amíg el nem érték az 1 grammos dózist, ami négy mogyorónak felel meg. Három hónapos fenntartó kezelés után a résztvevők 67%-a képes volt legalább 1,4 gramm mogyorófehérjét – öt mogyorónak megfelelő mennyiséget – elfogyasztani reakció nélkül.

A vizsgálat után a résztvevők folytathatták a napi mogyorófogyasztást a deszenzitizált állapot fenntartása érdekében. Azonban továbbra is allergiásnak számítottak, ezért azt tanácsolták nekik, hogy ne fogyasszanak többet a napi adagjuknál, és továbbra is hordják maguknál az adrenalintartalmú EpiPent.

Az egyik résztvevő elmondta, hogy most napi négy mogyorót fogyaszt, de most már nem fél attól, hogy egyszer csak összeeshet és meghalhat, miután véletlen elfogyasztott egy mogyorót tartalmazó ételt.

Bár a kezelés szélesebb körű bevezetéséhez nagyobb vizsgálatra lenne szükség, az eredmények arra utalnak, hogy a módszer a súlyos allergiával küzdő felnőttek számára is hatékony lehet, írja a Portfolio.

Photo by Colin Walsh on Unsplash
Photo by Colin Walsh on Unsplash

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink