hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

 

Felhők is szállítják az antibiotikum-rezisztens kórokozókat

Francia és kanadai kutatók vizsgálataiból kiderül, hogy a bolyhos kinézetű felhők antibiotikum-rezisztens kórokozókat szállíthatnak, írja a hvg.hu.

A kutatók szerint ez az első olyan tanulmány, amelyik kimutatta, hogy a felhők más természetes környezethez hasonló koncentrációban tartalmazhatnak bakteriális eredetű antibiotikum-rezisztencia géneket.

A kutatócsoport felhőkből vett mintát egy alvó vulkán csúcsán Közép-Franciaországban. Két év alatt 12 felhőmintavételt végeztek nagy áramlási sebességű „vákuumokkal" 1465 méteres magasságból egy légköri kutatóállomásról. Elemzésük kimutatta, hogy a felhőminták átlagosan 8000 baktériumot tartalmaztak egy milliliternyi felhővízben. A koncentrációk azonban változók, 330 és több mint 30 000 baktérium között. Ezeknek a baktériumoknak 5-50 százaléka lehet élő és potenciálisan aktív. A tudósok képesek voltak megmérni a légköri légtömegekben hordozott 29 antibiotikum-rezisztens gén altípusának koncentrációját. A felhők átlagosan 20 800 kópiát tartalmaztak egy milliliter felhővízben az ilyen génekből, írja a hvg.hu.

„A szóban forgó baktériumok általában a növényzet vagy a talaj felszínén élnek. A szél vagy az emberi tevékenység aeroszolizálja őket, és néhányuk a légkörbe emelkedik, és részt vesz a felhők képződésében" – idézi a kutatókat az Interesting Engineering. Mint kiderült, mind az óceáni, mind a kontinentális felhőkben találhatók ilyen antibiotikum-rezisztens gének, de például a kontinentális felhőkben több az állati termelésből származó gén.

bess.hamiti@gmail.com képe a Pixabay-en
[email protected] képe a Pixabay-en

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink