hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

 

Felfedezték az intim érintés molekuláját

Az Index szerint azonosították a gyengéd, intim érintés molekuláját, az ELKIN1 nevű receptort. Ez a vegyület alakítja át elektromos jellé a simogatást.

Matthew Hertenstein, a DePauw Egyetem pszichológusa úttörő kutatásában arra volt kíváncsi, hogy az emberek képesek-e azonosítani érzelmeiket, ha egy idegen megérinti őket a karjukon, anélkül, hogy látnák az illetőt. Kísérletében megkérte a közreműködők egy részét, hogy próbálják meg a nyolc alapérzelem (harag, félelem, undor, szeretet, hála, együttérzés, boldogság és szomorúság) valamelyikét kizárólag érintéssel közvetíteni a bekötött szemű résztvevőknek. Megdöbbent az eredményen: 78 százalékos pontossággal sikerült fizikai kontaktussal azonosítaniuk az egyes érzelemfajtákat, írja a lap.

Volt egy másik érdekes tanulsága is a kísérletnek: sok résztvevő számára problémát jelentett a fizikai kontaktus, és vonakodtak egy idegenhez hozzáérni. Úgy tűnik, hogy a vizsgálat az individualista nyugati kultúra elé is tükröt állított.

Egy friss kutatás alátámasztja azt az elképzelést, hogy az érintés (tapintás) nem egyszerűen az öt érzékelés egyike, az érintés ugyanis nem egyetlen érzék. A különböző érintéseknek kissé más és más a biokémiája. Most a gyengéd, intim érintés molekuláját, az ELKIN1 nevű receptort azonosították. Ez a vegyület alakítja át elektromos jellé a simogatást. Felfedeztek korábban egy másikat is, amelyik szintén érzékeli a gyengéd érintéseket, de azt is, hogy végtagjaink hol vannak éppen a térben. Tehát ha kinyújtjuk a kezünket, és megérintünk valakit, akkor a PIEZO2 is jelez. Ám ha bekötött szemmel vagy sötétben éljük át a simogatást, akkor nincsen szükség arra, hogy annak pontos helyére koncentráljunk, és csak az intim érintés ELKIN1 receptora áraszt el minket jó érzéssel.

A korábbi felfedezés 2021-ben Nobel-díjat ért, és az időzítés nem volt véletlen: a díjat odaítélő bizottság egyik tagja szerint a koronavírus-járvány kényszerű elszigeteltsége ráébresztette az embereket, milyen fontos az ölelés.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink