hirdetés
2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.
hirdetés

 

Felfedezték a MAL névre keresztelt vércsoportot

Egy South Glouchester-i kutatócsoportnak sikerült azonosítania és egy új teszttel kimutatnia egy új vércsoportot, aminek a létezését már bő 50 éve sejtették, írja a Telex.

Több ezer életet menthet meg világszerte a brit nemzeti egészségügyi hivatal transzplantációs specialistáinak felfedezése. A South Glouchester-i kutatócsoportnak sikerült azonosítania és egy új teszttel kimutatnia egy új vércsoportot, aminek a létezését már bő 50 éve sejtették a tudósok, de a gyakorlatban eddig nem sikerült megtalálniuk.

A MAL névre keresztelt vércsoport genetikai hátterének feltérképezésével sikerülhet az olyan páciensek kiszűrése, akiknek a szervezete rosszul reagálna a vérátömlesztésre, írja a lap.

A MAL vércsoport jellegzetessége, hogy az ilyen embereknél hiányzik az AnWj nevű antigén. Az új teszt lehetőséget ad arra, hogy kiszűrjék őket és a nekik biztonságosan vért adni képes donorokat.

A kutatók szerint nehéz számszerűsíteni, mennyien élhetnek ilyen vércsoporttal, hiszen a legtöbb embernél sosem derül ki az antigén hiánya.

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink