hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Fehérjevédelem a Parkinson-kór ellen

Az OTSZ Online szerint az európai populáció 1%-ában fordul elő az az SHLP2 fehérjevariáns, amely 50%-kal csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.

A Molecular Psychiatry folyóiratban január 3-án jelent meg a University of Southern California (USC, Leonard Davis School of Gerontology) kutatóinak cikke, amely szerint az SHLP2 mitokondriális mikrofehérje egyik variánsa jelentős protektív hatást nyújt a Parkinson-kór kialakulása ellen: az ezzel a mutációval rendelkező egyéneknél fele akkora valószínűséggel alakul ki a betegség, mint azoknál, akik nem hordozzák ezt a variánst. A fehérje ezen variánsa viszonylag ritka, és elsősorban az európai származású emberekben fordul elő.

A mitokondriális SNP-eket (ejtsd: sznip-eket; single nucleotide polymorphism) már korábban is összefüggésbe hozták a Parkinson-kór kevésbé gyakori előfordulásával, de a háttérben megbúvó mechanizmusok feltárása máig váratott magára. Az SHLP2-t (small humanine-like peptide 2) először Pinchas Cohen fedezte fel a USC Leonard Davis Schoolban még 2016-ban, és azt is megfigyelte, hogy a sejt mitokondriumaiban termelődik. A Cohen vezette labor korábbi kutatásai megállapították, hogy az SHLP2 összefügg az öregedéssel összefüggő betegségekkel, köztük a rákkal szembeni védelemmel, és hogy a mikrofehérje szintje megváltozik a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél; emelkedik, amikor a szervezet megpróbálja ellensúlyozni a Parkinson-kór patológiás elváltozásait, ám a betegség progressziójával gyakran már nem tud többet termelni belőle.

A kutatás során a cikk első szerzője, Su-Jeong Kim olyan kísérletsorozatot végzett, amely a laboratórium által kifejlesztett innovatív módszert használta. Ennek lényege, hogy big data alapú elemzéssel azonosíthatók egy adott betegségben szerepet játszó fehérjevariánsok. Ebben a munkában a Health & Retirement Study, a Cardiovascular Health Study és a Framingham Heart Study több ezer betegét vizsgálták be az SHLP2 variánsaira.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink