hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Ezek lettek idén Európa kedvenc találmányai

A Műszaki Oscar-díjnak is nevezett Európai Feltalálói Díj idei – sorrendben kilencedik – odaítéléséről, kiosztásáról számol be a NOL.

A pénzzel nem, ám annál nagyobb dicsőséggel járó díjjal idén a biotechnológia, az építőipar, a mechanika, az orvoslás, a környezetvédelem, a gyógyszergyártás, a közlekedésbiztonság és a telekommunikáció innovatív megoldásaira vetül a szokásosnál több fény - idézi fel az összefoglaló.

Az ipari kategóriában a belga Koen Anderst és a francia Jerome Guillemont-ot jutalmazták egy olyan gyógyszerért, amely 40 év óta az első sikeres próbálkozás a mindenféle szernek ellenálló TBC baktérium ellen. A Janssen cég kutatói munkatársaikkal 15 év munkája nyomán olyan molekulát kísérleteztek ki, amely rövid úton leállítja a tuberkulózis kórokozójának energiaellátását, de a végső sikerhez – három, hatszáz emberen végzett klinikai próba elvégzésével - még hat év hátra van. A bedakulin nevű hatóanyag ellen is kialakulhat ugyanis rezisztencia, ha nem használják megfelelően. Ezt a szert más szerekkel ötvözve, az egyes pácienseket megfertőzött kórokozótörzs egyéni sajátságait, érzékenységét ismerve szabad beadni – mondták a feltalálók a NOL-nak. Így viszont 20-30 százalékkal sikerült javítani a gyógyulási arányt, méghozzá sokkal gyorsabban, ami az addigi próbálkozásokhoz képest jelentős eredmény. 

A kutatás területén a brit Christofer Toumazou „csináld magad” géntesztjét ismerték el a díjjal. A percek alatt és akár otthon, mindenféle laboratóriumi eszköz nélkül is elvégezhető DNS-teszt mikrocsip alapú (így USB-be helyezve a kapott információ bárhová elküldhető) és pillanatok alatt felismer bármiféle kóros genetikai változást a genomban, így az öröklődő betegségekre ugyanúgy információt ad, mint arra, milyen gyógyszert nem szedhet a beteg génhibája miatt – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink