hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

 

Evolúció alulnézetből

Két evolúcióbiológus olyan genetikai bizonyítékokkal állt elő a Nature című folyóiratban, amellyel - véleményük szerint - megcáfolják a végbélnyílás kialakulásának eddigi vezető elméletét.

Andreas Hejnol és Mark Martindale, a honolului Hawaii Egyetem kutatóinak munkája alapján a végbélnyílás valószínűleg többször alakult ki az evolúció során, számos különféle szervezetben. A két kutató fölveti annak lehetőségét is, hogy bizonyos leszármazási vonalakban a végbélnyílás a bél és az ivarszervek egyesülésével jött létre - írja az [origo]. Az első béllel (bélüreggel) rendelkező élőlényeknek csak szájnyílásuk volt. Ezen haladt az élelem befelé, a salakanyag meg kifelé. Ahogy azonban az élőlények testnagysága és hossza növekedett, egyre kevésbé volt praktikus vált minden célra ugyanazt a nyílást használni. Evolúciós szükségszerűséggé vált egy másik nyílás, a végbélnyílás kialakulása.
A nagyon egyszerű kérdés az, hogyan lett egy nyílásból kettő? Evolúciós szemszögből nézve valószínűtlen, hogy egy új nyílás csak úgy "kilyukasztódjon" a szájjal szemközti oldalon, mondja Detlev Arendt, a heidelbergi Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium kutatója. Ezért ő - sok más kutatóval együtt - azt az elképzelést támogatja, hogy az idők folyamán a szájnyílás megnyúlt, majd szájra és végbélre különült el. Mihelyt a testben lévő bél kétnyílásúvá vált, a végbélnyílás elvándorolhatott az állat hátsó fertályára.

Forrás: [origo]

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink