hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Ennyi jut idén innovációs és kutatási pályázatokra

Hetvenkilenc milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre idén az innovációs és kutatási pályázatokra a Neumann János Program keretében, amelynek fókuszában idén az egyetemek, a kutatóintézetek és a gazdaság összekapcsolása áll, mondta el Kiss Ádám, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnöke a programról tartott sajtótájékoztatón.

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón felidézte, hogy az Országgyűlés múlt héten fogadta el a Neumann János Programot támogató törvénymódosításokat, amelyek szerdán este a Magyar Közlönyben is megjelentek. "Azt a célt tűztük ki, hogy 2030-ra Magyarország Európa tíz legjobb innovátora között legyen, a világon pedig a 25 legjobb között szerepeljen" – emelte ki.

A most meghirdetett program három kiemelt célja, hogy összekapcsolja a magyar gazdaság szereplőit a magyar kutatókkal és a magyar egyetemekkel, a támogatott kutatásoknak legyen társadalmi és gazdasági hatásuk, valamint ezek a hatások mérhetők is legyenek.

Kiss Ádám kiemelte, hogy a Neumann János Program elsősorban a gazdaság digitalizálását, az egészséges élet erősítését, valamint a zöld átállást célzó kutatások támogatására fókuszál, ezekre 35 milliárd forint áll rendelkezésre. Az innovációk piaci eredményességét segíti továbbá, hogy a pályázókkal szemben elvárásként jelenik meg az árbevétel-termelés, valamint a kifejlesztett innovációk szabadalmaztatása. A projektek megvalósítási időszakát az új pályázati kiírás feszesebbé teszi, és meghatározó szerephez jut a projektek folyamatos szakmai támogatása, amelyet az újonnan felálló Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) lát majd el.

Az NKFI elnöke arról is beszélt, hogy a programstratégia kiemelt figyelmet fordít egyrészt a gyors növekedésre képes és jelentős magyar hozzáadott értéket felmutató társaságok, úgynevezett spin-offok támogatására, másrészt az iparjogvédelmi aktivitás erősítésére és a nemzetközi pályázatokban való eredményes részvételre.

Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy az idei programstratégia forrásaként szolgaló Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap két részből, az 52 milliárd forintból gazdálkodó Innovációs Alaprészből és a 27 milliárd forinttal rendelkező Kutatási Alaprészből áll. Az Innovációs Alaprészbe tartozik a 35 milliárdos fókuszterületi projektek mellett a nemzetközi programok támogatására szánt 6,1 milliárd forint és az Inkubátor program, amelyre 5 milliárd forint jut idén. A piaci hasznosítási potenciállal rendelkező, kiváló tudományos eredményeket támogató Gyorsítósáv és a Proof of Concept programokra 2 és 3 milliárd forint, míg az Iparjogvédelem konstrukcióra 500 millió forint áll rendelkezésre.

A kutatási alaprészhez tartozik a kutatói életpályát segítő OTKA program, amelyre idén 13,5 milliárd forintos keretösszeget különítettek el, a kutatói utánpótlást célzó Új Nemzeti Kiválóság Program, amely 3,5 milliárd forintot kapott, a Kooperativ Doktori Program, amely mintegy 5,1 milliárd forintból gazdálkodhat, valamint a kiváló magyar és külföldi kutatók Magyarországra vonzását támogató Élvonal program, amelyre 5 milliárd forint áll rendelkezésre.

A pályázatokat július végétől ütemezve hirdetik majd meg a felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, vállalkozások és egyéni kutatók, kutatócsoportok számára.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink