hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Tudomány

Embrionális őssejtekből bőrpótló „bőroltványok”

Emberi embrionális őssejtekből állítottak elő „bőroltványokat” francia kutatók; az eljárás reményeik szerint egy napon életmentő lehet az égési sérültek számára
Az utóbbi több mint két évtizedben az égési sérültek kezelése során bőrsejteket, úgynevezett keratinocitákat vettek az épen maradt bőrfelületükből, majd ezeket növesztették laboratóriumi körülmények között. Az így tenyésztett bőrrel igyekeztek a sebészek pótolni a hiányt. A folyamat azonban három hetet vesz igénybe, s közben a bőrkárosodás következtében fellépő vízveszteség, s az esetleges sebfertőzés végzetessé válhat a páciens számára.

Két átmeneti módszer is létezik a bőrhiány ideiglenes pótlására. Az égési terület befedésére egyrészt hullákból nyert, speciális kezelésnek alávetett bőrt alkalmaznak, ám ez a forrás igen korlátozottan áll a gyógyítók rendelkezésére. Másrészt használnak bioszintetikus bőrpótlékokat, például szarvasmarha-kollagént. Mindkét eljárás a kilökődés veszélyével jár.

Az új eljárás során, amelyről a francia kutatók a Lancet brit orvosi hetilapban számolnak be, humán embriók úgynevezett multipotens őssejtjeit alkalmazták. Az őssejteket korai, néhány napos magzati kezdeményekből nyerték, amelyekből engedélyezték „sejtvonalak” előállítását. Ezek a hathatós őssejtek bármilyen testszövetet képesek „előállítani”.

A franciaországi őssejtterápiás intézet munkatársai Christine Baldeschivel az élen az őssejteket „tápláló” sejtekre helyezte. A következő 40 nap során a sejttandemek növekedését gyógyszerkeverék segítette, majd mesterséges, a bőr szerkezetét imitáló anyaghoz kapcsolták őket. Az így keletkezett  keratinocitaszerű sejtekkel öt laboratóriumi egeret „oltottak be”, amelyek 12 hét leforgása alatt egészséges bőrt fejlesztettek ki.

Marc Peschanski, aki részt vett a kísérletekben, azt emelte ki, hogy az eljárást alkalmassá kell tenni emberi alkalmazásra. „A klinikai vizsgálatokat 2011 végéig tervezzük befejezni, ám ez a dátum feltételes, mivel számos tényező késleltethet minket” – hangsúlyozta Marc Peschanski.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink