hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

 

Melyik a legfontosabb kihívás?

Ember és gép

Ember és gép 2029-re egyesül; ekkorra lehetségessé válik, hogy az emberek agyában apró robotok működjenek, amelyek növelik az észbeli képességeket és védik az egészséget – állítja Raymond Kurzweil amerikai feltaláló és futurológus.

A tudós szerint az úgynevezett nanobotok (nanotechnológiával létrehozott parányi robotok) okosabbá tesznek majd, javítják emlékezőképességünket, és automatikusan eljuttathatnak bennünket virtuális valóságokba – idézte a feltalálót a BBC. Kurzweil azon 18 befolyásos gondolkodó egyike, akiket arra kért fel az Amerikai Nemzeti Mérnöki Akadémia (NAE), hogy nevezzék meg az emberiség előtt álló legnagyobb technológiai kihívásokat a 21. században. E szakértői bizottságban található a Google keresőprogram egyik kifejlesztője, Larry Page és a génkutatás egyik úttörője, Craig Venter.
A 14 technológiai kihívást – amelyek leküzdése megváltoztatja a világot – az Amerikai Tudományfejlesztési Szövetség (AAAS) éves tanácskozásán, a hét végén hirdették ki Bostonban. Ezek a következők: a napenergia hatékony felhasználása; energiatermelés magfúzióval; szén-dioxid-megkötés, tárolás megoldása; a nitrogénkör forgásának segítése; tiszta víz biztosítása; az agy működésének „visszafejtése”; az atomterror megakadályozása; a kibertér kiépítése; a virtuális valóságok fejlesztése; a városi infrastruktúra javítása; az egészségügyi informatika fejlesztése; jobb gyógyszerek létrehozása; személyre szabott tanulási módszerek kidolgozása; a természetben rejlő új lehetőségek felkutatása. Anélkül, hogy a kihívásokat rangsorolta volna, William Perry, a szakértői bizottság elnöke a megfizethető napenergiát és nukleáris fúzió beható ismeretét említette olyan célként, amely öt-tíz éven belül elérhető.
A jelentés az akadémia honlapján (www.engineeringchallenges.org) olvasható. A látogatókat felkérik, szavazzanak arról, hogy szerintük melyik a legfontosabb kihívás.


MTI-Panoráma

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink