hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Először próbálták ki az mRNS-alapú rákterápiát

A nyugat-londoni Hammersmith Kórházban kezdődött meg Nagy-Britanniában az mRNS-alapú rákterápia első klinikai vizsgálata, melynek célja, hogy kiderüljön, mennyire biztonságos és mennyire hatékony a módszer melanóma, tüdőrák és más szolid tumorok kezelésében.

A Guardian nyomán a Telex azt írja: dr. David Pinato, a vizsgálat brit szárnyának egyik vezetője elmondta, hogy a terápia lényege alapvetően az, hogy a beteg szervezetét mobilizálják a betegség ellen. Még a korai szakaszban járnak, és évekbe is telhet, mire a terápiás módszer széles körben is elérhetővé válik, de szerinte kulcsfontosságú alapokat fektetnek most le egy kevésbé mérgező, precízebb kezelés kialakításához.

Az elmúlt időszakban egyébként több rákellenes vakcina is a klinikai vizsgálatok fázisába lépett, köztük olyanokkal is, ahol az mRNS-alapú terápiával ellentétben nem előre elkészített, bizonyos ráktípusokra tervezett genetikai anyagot használnak az immunterápia során, hanem konkrétan az illető tumorjából kinyert anyaggal dolgoznak személyre szabottan. A Mobilize nevű vizsgálat célja az Imperial College London részletes cikke szerint egyelőre főleg az, hogy kiderítsék, a betegek szervezete mennyire tolerálja jól a terápiát önmagában, vagy a már alkalmazott, pembrolizumab nevű gyógyszerrel együtt. Emellett azt is vizsgálják majd a kutatók, hogy ez a kombináció képes-e bizonyos típusú tumorok zsugorítására.

A koronavírus ellen fejlesztett vakcinájáról világhírűvé vált német biotechnológiai vállalat, a BioNTech alapítói két éve arról beszéltek, hogy már az évtized vége előtt bevethetővé válhat az ugyanarra az mRNS-technológiára építő rákterápia.

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink