hirdetés
2024. június. 24., hétfő - Iván.
hirdetés

 

Élőben lesz követhető három Nobel-díjas kutató előadása

Online streamen keresztül követheti a nagyközönség Karikó Katalin, Krausz Ferenc és Gérard Mourou előadásait június 17-én.

A Nobel-díjas tudósok kutatómunkájuk legfőbb eredményeit mutatják be a CMF Summit 2024 - At the Forefront of Disease Profiling elnevezésű tudományos szimpóziumon.

A Krausz Ferenc által vezetett, budapesti központú Center for Molecular Fingerprinting (CMF) rendezvényén a Nobel-díjas fizikus bemutatja a CMF-ben zajló kutatásokat, amelyen keresztül az attoszekundumos fizika fontosságát és felhasználási területeit is ismerteti a hallgatósággal.

Az mRNS terápiás alkalmazása áll a második előadó, Karikó Katalin munkásságának középpontjában. A harmadik előadó, Gérard Mourou 2018-ban vehette át a fizikai Nobel-díjat a fázismodulált impulzuserősítés kidolgozásáért.

Az angol nyelvű előadásokat június 17-én, 10 óra 45 perctől élőben lehet követni a YouTube-on (https://www.youtube.com/watch?v=mOQDpuFSNVE).

A Krausz Ferenc által vezetett CMF egy különböző tudományterületeket egyesítő nonprofit kutató központ, amelynek célja az egészségügy jövőjének átformálása. Az itt alkalmazott kutatási módszerek közé tartozik az infravörös molekuláris ujjlenyomat-vizsgálat. A kutatók ultrarövid lézerfénnyel világítják meg a vérplazmát, majd speciális lézertechnikával rögzítik a molekuláris rezgések által kibocsátott fényhullámokat, így megfigyelhetik és nyomon követhetik a legkisebb változásokat is a vér molekuláris összetételében.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink