hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Élő szövet a fémvázon

A hvg.hu szerint hamarosan az emberihez hasonló, szintetikus bőrrel vonhatják be a robotokat, köszönhetően a Stanford Egyetem kutatói által kifejlesztett realisztikus, öngyógyító anyagnak.

Mint a Terminátorban: hamarosan olyan robotok jöhetnek, amelyek szinte megtévesztésig hasonlítanak az emberekre, írja a lap, jelezve: a kutatók évek óta fejlesztenek öngyógyításra képes bőranyagokat robotok számára. Zhenan Bao, a Stanford professzora 2012-ben, elsőként mutatott be egy többrétegű, öngyógyító, elektromos szintetikus bőrt. Mint a Fox News írja, bő egy évtized múltán még tovább vitték a dolgot a kutatók, köztük Boe is. A legújabb anyag rétegei ugyanis már képesek sérülés esetén azonosítani magukat, és igazodni egymáshoz. Így pedig már a gyógyulás folyamata során is tovább működhet a bőr.

A stanfordi kutatók által megalkotott anyagok – hasonlóan az emberi bőrhöz – képesek érzékelni a hőmérsékleti, mechanikus és elektromos változásokat a környezetükben. A most bemutatott változat a nyomást képes érzékelni.

A kutatók elmondása szerint már-már horrorfilmekbe illő sérülések sem okoznak problémát a mesterséges bőrnek: vágni, szúrni is lehet azt, minden réteg meggyógyul, és helyre is áll az eredeti funkciója – 70 Celsius-fokon 24 óra alatt képes meggyógyulni, míg szobahőmérsékleten az nagyjából egy hetet igényel.

A jövővel kapcsolatban elmondták, most arra fókuszálnak, hogy az egyes rétegeket a lehető legvékonyabbá tegyék, és mindegyikhez valamilyen funkciót rendeljenek. Az új bőr még emberszerűbb robotok elkészítését teheti lehetővé, melyek – fedélzetükön a mesterséges intelligenciával – minden korábbinál jobban hasonlíthatnak az emberre.

Pete Linforth képe a Pixabay-en
Pete Linforth képe a Pixabay-en

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink