hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

 

Elismerte egy majom jogait a bíróság

A bíróság kimondta Ecuadorban, hogy megsértették egy majom jogait. Az ítélet valódi mérföldkőnek számít a dél-amerikai ország természetjogainak történetében, ami az állatok jogi státuszát is megemeli, közli az Index.

Az esetről beszámoló ScienceAlert szerint az Estrellita névre hallgató gyapjasmajmot korábban illegálisan fogták be, majd egy Ana Beatriz Burbano Proano nevű nőhöz és családjához került. Estrellita 18 éves koráig a családdal maradt, így megtanult csupán gesztusok és hangok segítségével kommunikálni az emberekkel, de a család bizonyos szokásait is elleste. A példányt végül elszállították a helyi hatóságok, majd egy hónapon belül elpusztult az egyik állatkertben, miután hirtelen szív- és légzésleállást szenvedett.

A majom halála előtt Burbano pert indított, hogy visszaszerezze az állatot. A nő azzal érvelt, hogy Estrellitát bizonyosan óriási stressz éri, hiszen elszakadt mindentől, ami ismerős volt számára. Az ügyben a gyapjasmajmok kognitív és szociális összetettségére vonatkozó tudományos bizonyítékokra támaszkodtak. Az érvelés alapján a nősténynek legalább a testi szabadsághoz való jog kijárt, a hatóságoknak pedig meg kellett volna védeniük Estrellita érdekeit a konkrét körülményeket megvizsgálva.

A bíróság végül arra a döntésre jutott, hogy a nő és a hatóságok is megsértették a majom jogait, ugyanis a majmot nem lett volna szabad kiszakítani a környezetéből, a hatóságoknak ráadásul a példány specifikus igényeit is figyelembe kellett volna venniük – írja a 24.hu.

(forrás: 24.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink