hirdetés
2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.
hirdetés

 

Elektromos sebtapasz a gyorsabb gyógyulásért

A kutatók már egy ideje tudják, hogy az elektromos stimuláció felgyorsítja a krónikus sebek, például a diabéteszes bőrfekélyek gyógyulását. Egy új sebtapasz ezt a gyógyító áramot közvetlenül a sebbe juttatja. Ráadásul az eszköz víz hozzáadásával, egyszerűen aktiválható: csak vízcsap alá kell tartani, közli a GyártásTrend.

Az elektromosság úgy segíti a gyógyulást, hogy felgyorsítja a szövetek záródását. Az áram hatására a keratinociták (bőrsejtek) gyorsabban vándorolnak a seb helyére, másrészt a baktériumok elpusztításával csökkenti a fertőzést is. Továbbá serkenti az erek képződését és csökkenti a heg körüli gyulladások kialakulását is. Ma már számos elektromos kötés elérhető, ugyanakkor közülük sok tartalmaz laposelemet és egyéb elektronikai eszközöket, ami költségessé és kényelmetlenné teszi a használatukat.

Fotó: NC State University / GyártásTrend

Az amerikai és koreai tudósok egy csoportja most kifejlesztett egy öntapadós, elektromos sebtapaszt, amely könnyen felhelyezhető és viselhető. A kötés alján két elektróda található, a tetején pedig egy apró, vékony akkumulátor. Az akkumulátor egy magnézium anódból és egy ezüst-klorid katódból áll, amelyeket egy nátrium-kloriddal impregnált cellulózréteg választ el egymástól. Ha a cellulóz száraz, az akkumulátor inaktív marad. Amint azonban a cellulóz elválasztót egy csepp vízzel megnedvesítik, az ionok képesek áthaladni rajta, és az anódtól a katód felé mozogni.

"Feltöltés után" az akkumulátor 1,5 voltos sugárirányú elektromos mezőt termel, amely az elektródákon keresztül az alatta lévő szövetekbe jut. A tapasz hét órán át tartó elektromos stimuláció képes kifejteni, utána kiszárad.

Egereken végzett laboratóriumi vizsgálatok során a tapasszal kezelt diabéteszes bőrfekélyek körülbelül 30 százalékkal gyorsabban gyógyultak, mint a hagyományos kötéssel kezelt sebek. írja a New Atlas nyomán a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink