hirdetés
2024. július. 16., kedd - Valter.
hirdetés

 

Együttműködési megállapodás modern terápiás eljárások fejlesztésére

Együttműködési megállapodást kötött az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont.

Az onkológiai kutatások és terápiás fejlesztések előmozdítása érdekében együttműködési megállapodást kötött az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont által vezetett Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztési Laboratórium.

A megállapodás célja a két nemzeti laboratórium együttműködésének intézményi szintre emelése, amely "új tudományos dimenziót" nyithat meg a klinikai kutatásokban és terápiás fejlesztésekben, továbbá új diagnosztikus eljárások, protokollok gyakorlati megvalósítását segíti.

Az OOI által vezetett Nemzeti Tumorbiológiai Laboratórium célja a hatékonyabb betegellátás és a modern terápiás eljárások fejlesztése. Az átfogó kutatás-fejlesztési program lényege, hogy a rák diagnosztizálására és kezelésére szolgáló eljárásokat javítsák és újakat vezessenek be, csökkentve ezáltal a rák miatti halálozást.

A program részei:

  • a nemzeti adatbázisok fejlesztése;
  • új terápiás eljárások és diagnosztikai protokollok kidolgozása a redox-rendszerek daganatbiológiai szerepeinek kiaknázásával;
  • új módszerek bevezetése a klinikai gyakorlatba.

A HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (HUN-REN TTK) által irányított Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztési Laboratórium (Pharmalab) a molekuláris onkológia területén a genomikai és transzkriptomikai adatok elemzésével, onkológiai biomarkerek és potenciális gyógyszercélpontok azonosításával, rezisztenciamechanizmusok vizsgálatával, valamint új diagnosztikai és terápiás lehetőségek kutatásával foglalkozik. Ezek az erőfeszítések segítenek új, klinikailag alkalmazható terápiás lehetőségek keresésében szolid tumoros betegek számára.

Polgár Csaba, az OOI főigazgatója azt mondta: az együttműködés és a hozzá kapcsolódó rendezvények lehetőséget adnak arra, hogy a tudományos közösség tagjai megoszthassák legújabb kutatási eredményeiket, és közösen dolgozzanak a rákos megbetegedések elleni küzdelemben, az együttműködésnek köszönhetően jelentős előrelépés várható az onkológiai kutatásokban és kezelésekben.

Buday László, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont főigazgatója kiemelte: a közös projektek és kutatások révén olyan új módszerek és technológiák kifejlesztésére nyílik lehetőség, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak a rákos megbetegedések korai diagnosztizálásához és hatékonyabb kezeléséhez.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink