hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Egy talajbaktérium serkentheti a tanulási képességet

A New York állambeli Sage Colleges kutatói szerint egy talajbaktérium fokozhatja az agy tanulási képességeit. A Mycobacterium vaccae antidepresszáns hatását már ismerik a gyógyászatban.

„A Mycobacterium vaccae egy természetes talajbaktérium, amit az emberek gyakorta lenyelnek vagy belélegeznek, amikor a szabadban töltik az idejüket” – nyilatkozott a kutatást vezető Dorothy Matthews. Egy korábbi kutatás már bebizonyította, hogy ha hővel elpusztított baktériumokat injektálnak egerekbe, az stimulála egyes agysejtek működését, melynek eredményeként megemelkedik az agy szerotoninszintje, ami csökkenti a szorongást. A szerotonin azonban egy többfunkciós neurotranszmitter, többek közt a tanulásban is szerepet játszik, ezért Matthews úgy vélte, érdemes lenne erre nézve is tesztelni a baktérium hatásait. 
Kutatótársával, Susan Jenks-szel élő baktériumokat kevert a laboratóriumi egerek táplálékaként szolgáló mogyoróvajba, majd nem sokkal később egy labirintusban felmérték tájékozódási képességeiket, amit egy kontroll csoporthoz viszonyítottak. A kontroll csoport tagjai nem kaptak a baktériumból. „Eredményeink szerint azok az egerek, melyeket élő M. vaccae baktériummal tápláltunk, kétszer olyan gyorsan teljesítette a labirintustesztben, mint a kontroll egerek, miközben viselkedésük is jóval nyugodtabb volt” – közölte Matthews.
Egy másik kísérletben kivették a baktériumot a kísérleti egerek étrendjéből, majd újra tesztelték őket. Az egerek így már lassabban teljesítették a próbát, átlagban azonban még mindig gyorsabbak voltak a kontroll csoportnál. Az utolsó kísérletet háromheti pihenő után végezték el. Bár a kísérleti egerek továbbra is gyorsabban teljesítették a labirintust, az eredmény statisztikailag már nem bizonyult jelentősnek, ami arra utal, hogy a baktérium hatása csak átmeneti. A baktérium valószínűleg az úgynevezett raphe magon keresztül stimulálja a térbeli memóriával kapcsolatos agyterületet, a hippokampuszt, ezáltal gyorsítva a tanulást. 
„Ez a kutatás arra utal, hogy az M. vaccae szerepet játszhat az emlősök szorongásában és tanulásában” – foglalta össze tapasztalatait Matthews.

„A Mycobacterium vaccae egy természetes talajbaktérium, amit az emberek gyakorta lenyelnek vagy belélegeznek, amikor a szabadban töltik az idejüket” – nyilatkozta a kutatást vezető Dorothy Matthews. Egy korábbi kutatás már bebizonyította, hogy ha hővel elpusztított baktériumokat injektálnak egerekbe, az stimulálta egyes agysejtek működését, melynek eredményeként megemelkedik az agy szerotoninszintje, ami csökkenti a szorongást. A szerotonin azonban egy többfunkciós neurotranszmitter, többek közt a tanulásban is szerepet játszik, ezért Matthews úgy vélte, érdemes lenne erre nézve is tesztelni a baktérium hatásait.

Kutatótársával, Susan Jenks-szel élő baktériumokat kevert a laboratóriumi egerek táplálékaként szolgáló mogyoróvajba, majd nem sokkal később egy labirintusban felmérték tájékozódási képességeiket, amit egy kontroll csoporthoz viszonyítottak. A kontroll csoport tagjai nem kaptak a baktériumból. „Eredményeink szerint azok az egerek, melyeket élő M. vaccae baktériummal tápláltunk, kétszer olyan gyorsan teljesítettek a labirintustesztben, mint a kontroll egerek, miközben viselkedésük is jóval nyugodtabb volt” – közölte Matthews.

Egy másik kísérletben a M. vaccae-val való táplálás után kivették a baktériumot a kísérleti egerek étrendjéből, majd újra tesztelték őket. Az egerek így már lassabban teljesítették a próbát, átlagban azonban még mindig gyorsabbak voltak a kontroll csoportnál. Az utolsó kísérletet háromheti pihenő után végezték el. Bár a kísérleti egerek továbbra is gyorsabban teljesítették a labirintustesztet, az eredmény statisztikailag már nem bizonyult jelentősnek, ami arra utal, hogy a baktérium hatása csak átmeneti. A baktérium valószínűleg az úgynevezett raphe magon keresztül stimulálja a térbeli memóriával kapcsolatos agyterületet, a hippokampuszt, ezáltal gyorsítva a tanulást. 

„Ez a kutatás arra utal, hogy az M. vaccae szerepet játszhat az emlősök szorongásában és tanulásában” – foglalta össze tapasztalatait Matthews.

Balázs Richárd
a szerző cikkei

(forrás: sg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink