hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Digitalizálják és az internetre teszik a Holt-tengeri tekercseket

Speciális kamerák és világítótestek segítségével rögzítik digitális formában a világ egyik legkeresettebb dokumentumát, a negyvenes években egy Jeruzsálemtől keletre fekvő barlangban fellelt Holt-tengeri tekercseket.

A New York Times értesülései szerint az Israel Museum régészei különleges, nagyfelbontású kamerákkal és sem ultraibolya-fényt, sem hőt kibocsátó világítótestekkel digitalizálják a légkondicionált helyiségben tárolt tekercsek ezernyi darabját, amelyeket szeretnének elérhetővé tenni az internetezők számára.
A módszernek köszönhetően a tekercsek korábban olvashatatlan darabkáinak a tartalmára is fény derülhet. A szakemberek szerint a projektnek óriási tudományos jelentősége lehet. A héber Biblia legősibb ismert változatát tartalmazó, kétezer éves írásokat, apokrif szövegeket, és egy zsidó szekta rituáléinak leírását tartalmazó tekercseket a negyvenes évek második felében fedezték fel. A papiruszra és pergamenre írt dokumentumok származási idejét az i.e. 3 századtól az i.sz. első századig tartó időszakra teszik a kutatók.
A tekercsek közül csupán néhány maradt meg nagyobb darabokban, amelyek közül több az Israel Museum állandó kiállításán tekinthető meg. A lelet nagyobb része mintegy 15 000 kisebb darabból állm, amelyekből a kutatók eddig 900 dokumentumot tudtak helyreállítani.
A teljes folyamatra egy vagy két évre lesz szükség. A projektet Greg Bearman, a NASA Jet Propulsion Laboratory nevű részlegének egykori munkatársa vezeti. Az adatgyűjtők csapatának élén Simon Tanner, a londoni Kings College kutatója áll majd.

A teljes cikk a hvg.hu-n


cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink