hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Csúcstechnológiás ragtapaszt fejlesztettek

Az újonnan megalkotott sebtapasz képes elősegíteni az olyan sérülések kezelését, amelyek alapvető esetben csak nehézkesen gyógyulnának meg – írja az Index.

A Science Advances folyóiratban számoltak be a kutatók egy high-tech ragtapaszról. Bár a sebtapaszokról a legtöbbünknek a gyerekkorban használt, motívumokkal, rajzfilmfigurákkal ellátott példányok jutnak eszébe, az előbb említett csúcstechnológiás szerkezet ennél többre lesz képes, írja a lap.

Csak az Egyesült Államokban több mint 6,7 millió ember szenved krónikus, nem gyógyuló sebektől, beleértve a diabéteszes fekélyeket, nem gyógyuló műtéti hegeket és égési sérüléseket – olvasható a tanulmányban, amelyben kiemelték, az új ragtapasz gyorsabban és könnyebben gyógyítja a sebeket – a beleépített elektronikának köszönhetően.

A csúcstechnológiás ragtapasz rugalmas polimer anyagból készült, és az antibiotikumok mellett alacsony áramerősség szállítására képes. Az elektroterápiával kapcsolatban ugyanis kimutatták, hogy a sebek elektromos stimulációjával elősegíthető a gyógyulás azáltal, hogy az serkenti a kollagén termelődését, és vonzza az immunsejteket. A szerkezetben található bioszenzorok emellett észlelik, és rögzítik a seb gyulladásának, fertőzési szintjének és gyógyulási folyamatának részleteit. A ragtapaszban egy gélcsomagba helyezik el az antibiotikumot, ami egy elektróda által stimulálva oldódik fel. 

Mint Yuanwen Jiang, a Pennsylvaniai Egyetem biomérnöke kifejtette, a felfedezés új kapukat nyithat meg előttük, mivel megvizsgálhatják, mi történik molekuláris szinten. A technológia egyelőre kísérleti fázisban van. A vizsgált állatok cukorbetegség okozta sebei két hét alatt teljesen begyógyultak. A kutatók azt remélik, a közeljövőben embereken is tesztelhetik majd a találmányt.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink