hirdetés
2024. november. 15., péntek - Albert, Lipót.
hirdetés

 

Csökkentheti a demencia kockázatát a mediterrán diéta

Egy brit tanulmány szerint a „növénydús” étrend csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát, írja a 444.hu.

A kutatás során több mint hatvanezer embert vizsgáltak, az eredmény szerint pedig dióféléket, tenger gyümölcseit, teljes kiőrlésű gabonaféléket és zöldségeket érdemes fogyasztani. A növénydús étrend ugyanis „védőhatást” gyakorolhat a demenciával szemben, a kutatók szerint függetlenül az egyéni genetikai hajlamtól.

A tanulmány szerint a szigorú mediterrán étrendet követőknél 23 százalékkal kisebb volt a betegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik másképp étkeztek. Hozzátették, egyelőre nincs biztos módszer a demencia megelőzésére, de „számos bizonyíték van arra, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet csökkenteni a kognitív hanyatlás kockázatát” – idézi a The Guardien cikkét a 444.hu.

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink