hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

 

Karikó Katalin mindazt megtestesíti, ami a jó tudóst adja

Karikó Katalin megtestesíti mindazt, ami a jó tudóst adja: megszállottság, kitartás, eltökéltség, fáradhatatlanság és hivatástudat jellemzi, mondta Csák János kulturális és innovációs miniszter. A magyar biokémikus Nobel-díjának hírét a köztársasági elnök, a miniszterelnök és Gulyás Balázs, a Magyar Kutatási Hálózat elnöke is üdvözölték.

"Nagy öröm, hogy Karikó Katalin munkáját elismerték. A professzor asszonynak határozott célja van, amely mellett kitart, és meggyőződéssel viszi tovább akkor is, amikor esetleg nehézségek lépnek fel és nem kap finanszírozást" - mondta a Japánban tárgyaló kulturális és innovációs miniszter, aki telefonon nyilatkozott az MTI-nek.

Stockholmban hétfőn jelentették be, hogy Karikó Katalin és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért.

Csák János kiemelte: a mai világban is vannak még országok vagy körök, amelyek különválasztják az alapkutatást és az alkalmazott kutatást. Hozzátette: az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztése is alapkutatásnak indult. "A kétfajta kutatás szétválasztása idejétmúlt. Ma már az alapkutatások során is végig kell gondolni, vajon milyen valóságos emberi igényeket, szükségleteket elégíthet ki, mit segíthet elő – ebben az esetben a Covid-19 elleni hatásos mRNS-alapú vakcina kifejlesztését"  fejtette ki a miniszter.

A Csák János delegációjának tagjaként szintén Japánban tartózkodó Gulyás Balázs, a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) elnöke elmondta: a tudományban áttörésnek nevezik azokat a kutatásokat, amelyek rövid időn belül, akár azonnal alkalmazhatóak az emberiség érdekében. "Karikó Katalin Nobel-díja is bizonyítja, hogy aki jó kutató és nagy felfedezést tesz, annak komoly, azonnali intellektuális értéke van. Egy új modell, egy új paradigma bevezetése előbb-utóbbi alkalmazható lesz a gyakorlati életben, számomra ezért jelentős elsősorban Karikó Katalin és Drew Weissman közös Nobel-díja" szögezte le Gulyás Balázs.

A képernyőn Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus videókapcsolaton keresztül a Szegedi Tudományegyetem eredményváró eseményén (MTI/Rosta Tibor)
A képernyőn Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus videókapcsolaton keresztül a Szegedi Tudományegyetem eredményváró eseményén (MTI/Rosta Tibor)

Novák Katalin köztársasági elnök Facebook-oldalán gratulált Karikó Katalinnak, akinek Drew Weissmannal megosztva ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért. "Karikó Katalin az első magyar nő, aki Nobel-díjat kap", írta bejegyzésében a köztársasági elnök, aki hangsúlyozta azt is, hogy "óriási büszkeség, hogy nemzetünk egy olyan Nobel-díjassal gazdagodott, akinek kutatásai milliók életét menthették meg".

*

„Gratulálok az első Nobel-díjas magyar nőnek! Büszkék vagyunk!” – írta Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő egy közös képet is megosztott, amelyre azt írta: Magyar nő a világ tetején. Az ellenzéki pártok vezetői is reagáltak már.

Az orvostudományi Nobel-díjat 1901 óta 114. alkalommal ítélték oda, összesen 227 kitüntetettnek. A 227 kitüntetettből Karikó Katalin a 13. nő, aki elnyerte a Nobel-díjat.

 

 

 

 

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink