hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

 

Bolíviában találták meg a kulcsot az egészséges korosodáshoz

Amerikai kutatók új tanulmánya szerint az egészséges korosodás titkát a Bolívia trópusi erdeiben élő bennszülöttek őrzik, írja a hvg.hu.

A Bolívia trópusi erdeiben élő bennszülöttek körében meglehetősen alacsony a szív- és agybetegségek aránya. Ez keltette fel a Dél-Kaliforniai egyetem szakembereinek érdeklődését is. Kutatásukba 1165 tsimané és mosetén felnőttet vontak be. Megmérték a 40–94 éves kor közötti résztvevők testtömegindexét (BMI), vérnyomását, összkoleszterinszintjét és egyéb általános egészségi mutatókat is. Az agy térfogatának kor szerinti mérésére CT-vizsgálatokat használtak.

Azt találták, hogy mindkét törzsnél kisebb az agysorvadás mértéke és jobb a szív- és érrendszeri egészség az Egyesült Államok és Európa lakosaival összehasonlítva. Életmódjuk még az iparosodás előtti korokat idézi, amikor az embereknek több időt kellett tölteniük a testmozgással, hogy táplálékot találjanak – magyarázzák a kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a mosetének jobb egészségi állapotban vannak, mint a modern populáció Európában és Észak-Amerikában, de nem olyan jóban, mint a tsimanék. Ez utóbbiaknál meglepő módon a BMI és a valamivel magasabb „rossz koleszterin” szint az életkorhoz képest nagyobb agytérfogathoz társult. Ennek az lehet az oka, vélik a kutatók, hogy az egyének átlagosan izmosabbak, mint az ipari országok hasonló BMI-vel rendelkező egyénei, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink