hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

 

Belenéz az ember szemébe, és kiszűri az autizmust

A retina alapos vizsgálatával nemcsak azt lehet megmondani, ha valaki autizmusban szenved, hanem azt is, hogy milyen súlyosak a tünetei. Erre képeztek ki egy MI-t, írja a hvg.hu.

Az autizmus spektrumzavar diagnosztizálása komoly nehézsége jelent, pedig a retina szerkezeti elváltozása már tükrözheti a mögöttes agyi elváltozásokat. E problémára próbáltak megoldást találni a dél-korai Yonsei Orvostudományi Egyetem kutatói. Az eredmény egy olyan mesterséges intelligencia lett, amely a retináról készült fotók alapján szűri ki az autizmusban szenvedő betegeket, valamint képes felmérni a tünetek súlyosságát is.

A Jama Network Open című tudományos lapban megjelent publikáció szerint a kutatók 958, 19 év alatti résztvevő szeméről – egész pontosan 1890 szemről – készítettek fotókat 2022 áprilisa és októbere között. Emellett összegyűjtötték az olyan gyerekek retináiról készült fotókat is, akik normál ütemben fejlődtek. Az adatok felhasználásával olyan mélytanuló algoritmust hoztak létre, amellyel az autizmust, valamint a tünetek súlyosságát lehet megállapítani. A betanítás a fotók 85 százalékával történt, a maradék 15 százalékot tesztelésre használták fel.

A rendszer 100 százalékos pontossággal működik, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink