hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

 

Az otthoni étrend és játék szerepe

Az iskolai testnevelés órák és az iskolán kívüli sportolás kevéssé befolyásolja a gyerekek testsúlyát - állapították meg kutatók több európai, ausztrál és amerikai testnevelési program vizsgálata nyomán.

A tornaórák csökkentik ugyan a koleszterinszintet és növelik az állóképességet, illetve a tüdő kapacitását, hatékonyságuk mégis alacsony, mert a gyerekek nem szeretik azokat. - A gyerekek a tornaórákat is iskolai tevékenységnek tekintik, és túlságosan kötelezőnek érzik. Talán játékosabb módon, több szórakozást és kalandot jelentő foglalkozásokon keresztül kellene elérni állóképességük növelését" - idézi a kutatást vezető Maureen Dobbinst, az ontariói McMaster Egyetem munkatársát, a The Daily Telegraph brit napilap.
Egy másik tanulmányban a kutatók azt találták, hogy ha az egész családot rá tudták venni viselkedési szokásaik megváltoztatására, a túlsúlyos gyermekeknek könnyebben sikerült lefogyniuk.
Egy 5230 emberre kiterjedő vizsgálatban azt tapasztalták, hogy a gyerekek 3,17 kilogrammot is fogytak, ha másképp éltek és étkeztek odahaza 12 hónapon át.
"Teljesen világos, hogy az egész családra építő életmód-változtatások segítségével - amelyben benne van az étrend és a fizikai tevékenységek átalakítása - fontos és klinikailag jelentős súlycsökkenést sikerül elérni a túlsúlyos és elhízott gyerekeknél és kamaszoknál; jobb eredményeket, mint a szokásos diétákkal" - mondta Hiltje Oude Luttikhuis, a groningeni Beatrix Gyermekkórház munkatársa.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink