hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

 

Tudomány

Az időskori szembetegség kapcsolata a kognitív funkciók hanyatlásával

A kognitív funkciók terén gyengén teljesítő idősek körében nagyobb arányban igazolható kezdődő időskori macula-degeneráció, mint a gondolkodási és tanulási képességek, valamint az emlékezőkészség szempontjából „fiatalosabb” kortársaik körében.

Az Archives of Ophthalmology májusi száma ad hírt a melbourne-i egyetem kutatásáról, melyben 2088 időskorú (69 és 97 év közötti) betegnél végeztek kognitív teszteket, emellett a retináról készült felvételek alapján keresték a korai macula-degeneráció (AMD) jeleit, és vérnyomásméréssel, a testtömegindex meghatározásával és a dohányzási szokások feltérképezésével igyekeztek azonosítani az artériás érbetegség kockázati tényezőit.
A kognitív tesztek pontszáma alapján az alsó egynegyedbe sorolt időskorúak esetében kétszer gyakoribbnak találták az időskori macula-degeneráció korai jeleinek előfordulását, mint a kognitív funkciók terén legjobban teljesítő egynegyedbe tartozó résztvevők esetében. Az AMD és a demencia vagy az Alzheimer-kór között ugyanakkor nem igazolódott hasonló összefüggés, noha a korábbi kutatások számos hasonlóságot jeleztek az AMD és az Alzheimer-kór között (az agy és a szem hasonló régióit érintik, és mindkét kórkép kialakulásában szerepet tulajdonítanak a béta-amiloidnak nevezett kóros fehérjefragmentumok jelenlétének).
A kognitív funkciók hanyatlása és a korai AMD között most megerősített kapcsolat mindazonáltal újabb adalékokkal egészíti azt a korábbi feltevést, miszerint a két betegség patogenezise és kockázati tényezői több ponton is átfedést mutatnak egymással.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink