hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Az első 3D-nyomtatott agyszövet, ami úgy viselkedik, mint az igazi

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatócsoportja kifejlesztette a világ első olyan 3D-nyomtatott agyszövetét, ami képes úgy viselkedni, mint az igazi, írja a Science Daily nyomán a Telex.

„Ez egy rendkívül hatékony modell lehet, amely segít megérteni, hogyan kommunikálnak az agysejtek és az agy egyes részei” – mondta Su-Chun Zhang, az egyetem idegtudományi és neurológiai professzora. „Megváltoztathatja azt, ahogyan az őssejtbiológiát, az idegtudományt, valamint számos neurológiai és pszichiátriai rendellenesség patogenezisét látjuk.”

Az áttörés titka egy új nyomtatási módszerben rejlik, amelyet a szakértők a Cell Stem Cell folyóiratban ismertettek. A hagyományos 3D-nyomtatási megközelítéstől eltérően a különböző rétegeket nem függőlegesen helyezték egymásra, hanem vízszintesen haladtak. A növesztett agysejteket pedig egy korábban is alkalmazott „biotinta-gélben” helyezték el. „A szövetnek még elég szerkezete van ahhoz, hogy egyben maradjon, de elég puha, hogy a neuronok növekedjenek és összeérjenek, és kommunikálni kezdjenek egymással” – mondta a szakértő.

A nyomtatott sejtek a közegen keresztül elérik az egyes nyomtatott rétegeken belüli, valamint a rétegek közötti kapcsolatokat, és az emberi agyhoz hasonló hálózatokat alkotnak. A neuronok kommunikálnak, jeleket küldenek, neurotranszmittereken keresztül kölcsönhatásba lépnek egymással, és még megfelelő hálózatokat is alkotnak a nyomtatott szövethez hozzáadott támogató sejtekkel.

A módszer nagy előnye, hogy részletesen lehet vele tanulmányozni az idegsejtek kommunikációját, közli a lap

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink