hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

Az asztmások nagyobb eséllyel lesznek rákosok

Jelentősen megnöveli a rákos megbetegedés kockázatát az asztma, mutatott rá egy friss, 360 084 beteg adatainak átvizsgálásával végzett elemzés a hvg.hu szerint.

A Cancer Medicine folyóiratban publikált kutatás: az asztmás betegek körében 36 százalékkal nagyobb a rák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem szenvednek a krónikus légúti betegségtől.

A vizsgálatok során összesen 360 084 résztvevőt követtek nyomon nyolc éven keresztül – a koruk 18 és 65 év között alakult, és 90 021-en közülük asztmás betegek voltak. A vizsgálat időtartama alatt az asztmás alanyok körében a kutatók által vizsgált 13 ráktípusból ötnek nagyobb volt a kialakulás kockázata: ezek a tüdőrák, a melanóma, valamint a vese- és petefészekrák, írja a lap.

Az asztmás résztvevők nagyjából harmada használt inhalációs szteroidokat, de a kutatók a rák kialakulásának magasabb kockázatát találták az inhalátort használók és nem használók körében is. Előbbi csoportnál a különbséget az jelentette, hogy esetükben csak két ráktípus – a tüdőrák és a melanóma – kockázata nőtt meg. Ezzel szemben, akik nem használtak ilyen inhalációs eszközt, azok körében kilenc ráktípus kockázata nőtt meg, ami az inhalációra használt szteroidok rák elleni védőhatását sugallhatja – idézi a kutatókat a The Washington Post.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink