hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Az Alzheimer-kór öt eltérő altípusa

A liquor fehérje-összetétele alapján a betegség öt alcsoportja különíthető el, amelyek mindegyike egyedi genetikai mintázattal rendelkezik, közli az OTSZ Online.

A Nature Aging folyóiratban az Alzheimer-kór 5 különböző altípusát írják le az agy-gerincvelői folyadékban található fehérjék összetétele szerint. A holland, amerikai, belga, brit és svéd neurológusokból és neurodegeneratív betegségekkel foglalkozó szakemberekből álló nagy létszámú kutatócsoport az Alzheimer-kóros betegek agyát körülvevő folyadékot vizsgálva öt nagyon jól elkülöníthető variánsra bukkant.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő emberek agy-gerincvelői folyadékának fehérjeszintje eltér a betegségben nem szenvedő emberek liquorjában mérhető fehérjeszintektől, mivel ezek a különbségek az agyban zajló bizonyos molekuláris folyamatokhoz kapcsolódnak. Ebben az új kutatásban a kutatócsoport a fehérjeszintek különbségeit értékelte, osztályozta a betegségben szenvedő betegek populációján. A munka során 1058 fehérjét vizsgáltak meg 419 beteg és 187 önkéntes kontrollszemély agy-gerincvelői folyadékában. A kutatók nullhipotézise csak annyi volt, hogy a kontroll személyek mintái az Alzheimer-kóros betegektől eltérőek lesznek, de észrevették, hogy az Alzheimer-kóros betegek mintái jól elkülöníthető csoportokba rendezhetők (öt különböző altípusba), ami arra utal, hogy az Alzheimer-kórnak akár öt különböző típusa lehet. Ezeket a vizsgálat során leírt potenciális altípusokat 1-től 5-ig terjedő számokkal jelölték.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink