hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Altatókkal értek el áttörést Alzheimer-kórban

Altatók hatására csökkenhet a mérgező fehérjecsomók felhalmozódása az agyban – írja a ScienceAlert nyomán az Index.

A St. Louis-i Washington Egyetem kutatói altatóval kísérleteztek, és azt találták, azoknál az embereknél, akik két éjszakán át a szuvorexáns gyógyszert szedték egy alvásklinikán, enyhén csökkent két fehérje, a béta-amiloid és a tau mennyisége, amelyek az Alzheimer-kór kialakulásakor halmozódnak fel.

Brendan Lucey, a Washingtoni Egyetem Alvásgyógyászati Központjának neurológusa volt annak a kutatásnak a vezetője, ami kimutatta, hogy altatók hatására csökkenhet a mérgező fehérjecsomók felhalmozódása az agyban.

A kutatók szerint az alvás azért segíthet a kór megelőzésében, mert az alvó agy megtisztulhat a káros fehérjéktől és az egyéb salakanyagoktól, írja a lap.

A kétéjszakás vizsgálatban 38 középkorú (45 és 65 év közötti) felnőtt vett részt, akik egészségesek, és jó alvók voltak. Szuvorexáns tablettát vagy placebót kaptak, és alvás közben mintát gyűjtöttek a gerincvelői folyadékukból. A két csoport ugyanúgy aludt, de a béta-amiloid koncentrációja mégis 10–20 százalékkal csökkent az altatós csoportnál.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink