hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

 

Alakváltó kerámia forradalmasíthatja a robotikát

A GyártásTrend szerint az újonnan kifejlesztett intelligens anyag akár 10 százalékkal is képes megváltoztatni alakját.

Az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) csapata egy speciális kerámiatípus felhasználásával létrehozott egy „intelligens anyagot”, amely képes ellenállni a nagy hőmérsékletingadozásnak és az intenzív kopásnak. A mérnökök szerint a keramikus alakváltó anyag forradalmasíthatja a robotikát.

 
(Az alakváltó anyagok környezetük változásai hatására új formát öltenek. Forrás: MIT)
 

Fémből készült alakváltó anyagokat már korábban is kifejlesztettek, alkalmazásuk azonban továbbra is csak magas hőmérsékleten és mikroméretekben lehetséges. A kerámiás anyagoknál ugyanez a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a kerámiák sokkal magasabb, néha akár több ezer fokos hőmérsékletet is kibírnak, cserébe viszont sokkal törékenyebbé válnak. Most az MIT csapata megtalálta a módját, hogy ezt legyőzzék, és olyan tartós kerámiaanyagot állítsanak elő, amely károsodás felhalmozódása nélkül képes működni. Az eredmény egy speciális cirkónium-dioxid lett, amely több ezer Celsius-fokon sem törik el, ellenben 10 százalékot képes megnyúlni vagy összemenni.   

A kerámia-alapú alakváltó anyaghoz a kutatók különféle tudományterületek eredményeit használták fel. Például a számítási termodinamikát, a fázisátalakulás fizikáját, illetve a kristályográfiai számításokat és a gépi tanulást. Noha a gyakorlati alkalmazás még messze van, a tudósok reményei szerint a kerámia alapú anyagot repülőgépekbe vagy más felhasználási célokra szánt, nagy hatékonyságú, minimális mozgó alkatrészekkel rendelkező robotokban lehetne felhasználni.

Forrás: MIT / Independent 

A kép illusztráció, forrás: Adobe Stock

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink