A zsíros tejtermékek is jót tesznek a szívnek
Egy friss tanulmány szerint a zsírban gazdag tejtermékek fogyasztása jót tesz a szívnek és az érrendszernek – írja az Evening Standard a londoni King's College kutatóinak a The Lancet nevű orvosi folyóiratban publikált tanulmánya alapján.
A hvg. hu által idézett kutatásban 21 ország 130 ezer önkéntesét vizsgálták kilenc éven át négy csoportban: az egyik csoport semmilyen tejterméket nem fogyaszthatott, a másik kevesebb, mint napi egyszer, a harmadik naponta egyszer-kétszer evett tejterméket, míg a negyedik csoport tagjai kettőnél többször. Napi egy adagnak számított egy pohár tej, egy pohár joghurt, egy evőkanál vaj, vagy 15 gramm sajt. A kutatás arra jutott, hogy akik napi háromszor ettek zsíros tejtermékeket, azok negyedannyira voltak hajlamosak a korai halálozásra, mint azok, akik naponta egynél kevesebbszer ettek ilyen ételeket.
A zsírszegény vagy a zsíros tejtermékek fogyasztásának hatásai között marginális volt a különbség, mindkettő ugyanolyan jót tett, így most megdőlni látszik az a nézet, hogy a zsíros tejtermékek károsak lennének az egészségre. Azt viszont megállapították, hogy a tej és a joghurt fogyasztása egészségesebb, mint a vajé és a sajté.
A Evening Standard megjegyzi, hogy egy 2014-es, 100 ezer fős svéd kutatás a mostani eredményeknek éppen az ellenkezőjére jutott.