2024. április. 27., szombat - Zita.

A zsiráfok és makifélék széklete segíthet megfékezni a gyógyszerrezisztenciát

Egzotikus állatok székletéből kivont vírusok baktériumölő hatásaival kísérletezik egy brit kutatócsoport, írja a Qubit.

A vizsgálatokhoz az adta az ötletet, amikor az eleve a fágterápiákhoz használható vírusokat kutató Graham Stafford a családjával tett látogatást a Yorkshire Wildlife Parkban. Itt, a hatvanféle, közel 500 állat ürülékének vizsgálatára kért engedélyt a gondozóktól, hogy új vírusokat keressen a repertoár bővítéséhez, számolt be róla a Live Science nyomán a lap.

A fágterápia lényege, hogy az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumokat nem gyógyszerekkel, hanem a baktériumot megtámadni képes vírusokkal, úgynevezett fágokkal kezelik. Ezek általában a baktériumsejteket felnyitva pusztítják el a kórokozókat. A fágterápia viszonylag új terápiás irányzat, alkalmazható kiegészítő kezelésként is, de általában csak a baktériumok viszonylag szűk körére képes hatni. Ez egyben az előnye is, a fágok használatával ugyanis nem alakul ki olyan gyógyszerrezisztencia, mint a széles spektrumú antibiotikumok túlzott alkalmazása során. A baktériumok fejlődését továbbra is meghatározzák a fágok, csakhogy amikor egy baktériumtörzs ellenállóbbá válik egy fággal szemben, az antibiotikumokra érzékenyebben reagál.

A lap szerint izoláltak már fágokat emberi szájüregből az íny betegségeinek kezelésére, de nyertek ki vírusokat tehenek és csirkék váladékaiból is. Stafford és munkatársai most a zsiráfok, a makik és a binturongok ürülékéből olyan vírusokat igyekszik kinyerni, amikkel gyógyszerkészítményeket állíthatnak elő.

(forrás: Qubit)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!