hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

A vérben lévő koffein befolyásolhatja a cukorbetegség kockázatát

Az Origo szerint egy nemzetközi tanulmány kapcsolatot állapított meg a koffeinszint, a BMI és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között.

A svédországi Karolinska Intézet, a brit Bristoli Egyetem és a londoni Imperial College London kutatócsoportja szerint a kalóriamentes, de koffeintartalmú italokat a testzsírszint csökkentésének lehetséges eszközeként lehetne vizsgálni.

A genetikailag előre jelzett magasabb plazma koffein-koncentráció alacsonyabb testtömeg indexszel (BMI) és teljes testzsír tömeggel társult – írták a kutatók a BMJ Medicine tudományos szaklapban publikált tanulmányukban, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – A genetikailag előre jelzett magasabb plazma koffein-koncentráció emellett összefüggésben áll a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával. Hozzátették: a becslések szerint a koffein 2-es típusú cukorbetegségre gyakorolt hatásának körülbelül a felét a BMI csökkenése közvetíti, írja az Origo.

A tanulmányban mintegy 10 ezer ember adatait vették figyelembe, amelyeket meglévő genetikai adatbázisokból gyűjtöttek össze, és ahol a koffein lebomlási sebességével kapcsolatban ismert specifikus génekben vagy azok közelében található változatokra összpontosítottak.

A teljes információ

 

Negative-Space képe a Pixabay-en
Negative-Space képe a Pixabay-en

(forrás: origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink