hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

 

A varázsgomba és az istenkép

Egy rabbi, egy lelkész, egy imám és egy ortodox pap varázsgombát kapott. Mi történt az istenképükkel? A Qubit cikke.

A hallucinogén gombák hatóanyaga, a pszilocibin iránti tudományos érdeklődés az elmúlt években látványosan megnőtt, és mióta egyes országokban törvényileg is lehetővé vált a kutatása, egyre több bizonyíték mutat arra, hogy a szerrel végzett speciális terápiák segíthetnek a depresszió, a szorongás vagy a poszttraumás stressz enyhítésében, vagy éppen a függőségek kezelésében. Nagyobb dózisban azonban kifejezetten misztikus, spirituális élményeket idéz elő, ezért a pszichedelikumok kutatásának egyik központjában, a marylandi Johns Hopkins Egyetemen arra voltak kíváncsiak, hogy a vallási tanokban magasan képzett emberek hogyan értelmezik ezeket az élményeket. Ehhez 29 vezetőt toboroztak a legkülönbözőbb vallásokból, és június 22-én Denverben mutatták be az eredményeket – írja a New Scientist nyomán a lap.

A résztvevők két adag pszilocibint kaptak, nagyjából egy hónap különbséggel, és az adagok nagyobbak voltak, mint amennyit általában rekreációs célokra használni szoktak. A vizsgálat kezdetén, valamint 6 és 16 hónappal később is kérdőíveket töltöttek ki. Hat hónap elteltével a legtöbben pozitív változásokról számoltak be a vallással kapcsolatos attitűdjeikben és viselkedésükben. Vallási vezetőként is hatékonyabbnak érezték magukat azokhoz a vezetőkhöz képest, akik még nem használtak pszilocibint. Egy év után már egyenesen életük legjelentősebb spirituális és személyes élményeként írták le a pszichedelikus utazást – ami a Johns Hopkins szakértői szerint egybevág azok véleményével, akik hasonló adagot fogyasztottak, de nem volt vallási kötődésük. A résztvevők közül többen elmondták, hogy az élményeik rezonáltak a teológiai meggyőződésükkel, és a pszilocibin hatása alatt érezték Isten jelenlétét, ami elmélyítette a kötődésüket a vallásukhoz vagy a gyülekezetükhöz.

Mivel a pszilocibin csökkenti annak az agyi területnek az aktivitását, ami szerepet játszik az éntudat kialakításában, a gombázók gyakran számolnak be valamiféle univerzális összetartozás érzéséről. Ez a vallási vezetőknél is megjelent, ami ahhoz vezetett, hogy az egyes vallási vezetők sokkal elfogadóbbá váltak más vallások felé.

Gerd Altmann képe a Pixabay-en
Gerd Altmann képe a Pixabay-en

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink