hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

 

Kiemelt rendezvények az MTA Székházában

A tudomány az élhető Földért

"A tudomány az élhető földért" gondolatot választotta A Magyar Tudomány Ünnepének Rendezvénytanácsa az idei eseménysorozat mottójául, összhangban azzal, hogy az ENSZ 2008-at a Föld Bolygó Nemzetközi Évének nyilvánította. Az MTA november 3. és 7. között a négy elem: a föld, a víz, a levegő, és a tűz, illetve ötödikként az ember jegyében szervezi meg programsorozatát.

A Föld nem csupán egy bolygó az ember számára, hanem otthonunk: múltunk és jövőnk világa egyszerre. Földünk élete mirólunk is mesél, saját történetünk iránti felelősséggel kell gondolkodnunk róla. A tudomány a Föld életében az ember bölcsességét keresi - írja a rendezvénysorozat kapcsán Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

1997-óta Magyar Tudomány Napja néven vált ismertté a rendezvény, amely 2003-tól egy hónapos eseménnyé nőtte ki magát és A Magyar Tudomány Ünnepeként teremtett hagyományt. Az Országgyűlés ugyanis ebben november 3-át – azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak  egy évi jövedelmét Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását – a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította. Az eredeti elképzeléseknek megfelelően a tudományünnep rendezvényei ritkán szólnak egy szűk szakmának, hiszen céljuk az új eredmények bemutatásán túl az is, hogy a tudás eljusson a szélesebb, a tudomány eredményei iránt érdeklődő közönséghez.
Ennek megfelelően az előző évekhez hasonlóan novemberben az ország különböző helyszínein: egyetemeken, főiskolákon, kutatóintézetekben, múzeumokban, a tudományos társaságok és egyesületek ülésein a tudomány különböző területeinek jeles képviselői tartanak előadásokat.
A 2008-as rendezvénysorozat első hete tematikusan foglalkozik a négy elemmel és az emberrel.

Hétfőn a föld és a hozzá kapcsolható kérdések szerepelnek, kedden a víz, szerdán a levegő, csütörtökön a tűz, pénteken pedig az ember lesz a központi téma. Míg az első négy eseménynek az MTA Székháza, az utolsónak a Debreceni Akadémiai Bizottság ad otthont, 2009-ben ugyanis Debrecen lesz az ünnepségsorozat központi rendezvényének helyszíne.

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében az MTA „A tudomány esztétikája” címmel tudományos fotópályázatot, „Az élhető Föld” címmel pedig gyermekrajz-pályázatot hirdetett meg. A korábbi évekhez hasonlóan ez évben is megrendezik a „Diákok az Akadémián” elnevezésű előadássorozat. Az érdeklődő közönség a kiemelt héten – november 3-7. között – a Filmklub programjai közül is válogathat.

A www.tudomanyunnep.hu weblapon a rendezvénnyel kapcsolatos minden információ megtalálható, a kiemelt hét vezető előadásai az interneten élő adásban is figyelemmel kísérhetők.

A kiemelt rendezvények helyszínei:

2008. november 3-6 között:
Budapest, a Magyar Tudományos Akadémia Székháza, 1051 Budapest, Roosevelt tér 9.

2008. november 7.:
Debrecen, a Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza, 4032 Debrecen, Thomas Mann u. 49.

Medical Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink