hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

 

A tesztoszteron növeli a nárcizmust a férfiaknál

Az Index egy új tanulmányra hivatkozva azt írja: a nárcizmus egy típusa pozitívan függ össze az önbevalláson alapuló és az objektíven mért tesztoszteronszinttel.

Több éve tanulmányozza a nárcizmust a Psychological Science című szaklapban megjelent új tanulmány szerzője, Marcin Zajenkowski, a Varsói Egyetem professzora.

Zajenkowski a PsyPostnak elmondta, a legújabb eredmények azt mutatják, hogy a nárcizmus többdimenziós jelenség, és hipotézise szerint az egyik típusa pozitív összefüggést mutat a tesztoszteronszinttel.

Zajenkowski kutatásában 283 lengyel férfi vett részt, átlagéletkoruk 22,84 év volt. A tesztoszteronszintet vérvétel segítségével állapították meg. A vérvétel után a résztvevők számos kérdőívet töltöttek ki, valamint önbevalláson alapuló tesztoszteronértékelést is adtak.

Megvizsgáltuk, hogy a nárcizmus korábbi kutatásokban azonosított aspektusai hogyan kapcsolódnak a tesztoszteronhoz, amely a domináns viselkedést és a motivációkat vezérli – mondta Zajenkowski. A férfiakból álló mintában azt találták, hogy a nárcizmus egyik aspektusa összefügg a tesztoszteron megemelkedett szintjével, és a férfiaknak van némi rálátásuk a tesztoszteronszintjükre, közli a lap.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink