hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

A szervezet is lehet a beültetett eszközök akkumulátora

Állatkísérletek nyújtanak reményt arra, hogy a jövőben a mainál hosszabb ideig ne kelljen cserélni a szervezetbe ültetett orvosi eszközök akkumulátorait, jelzi a hvg.hu.

A lap szerint kínai kutatók újdonsága a puha, rugalmas akkumulátor, amely a vér oxigénjét használja áramtermelésre, és így a sokszorosára növelheti az implantátumok élettartamát. A Tianjin Műszaki Egyetem kutatói anódként nátrium alapú ötvözetet használtak. A nátrium már ma is szerves része az emberi táplálkozásnak és a szervezetnek, kulcsszerepet játszik az idegek, a testnedvek és az izmok karbantartásában. Szeparátornak nanopórusos aranyat (NPG) választottak, egy olyan anyagot, amelynek a pórusai ezerszer kisebbek, mint az emberi hajszál szélessége. Az NPG-t már számos biológiai alkalmazásban használják biológiai kompatibilitása és nagy stabilitása miatt.

Miután elkészítették új akkumulátorukat, az elrendezést lágy, porózus polimerbe burkolták. Ilyen anyagot korábban mesterséges erekben is alkalmaztak, ezzel védték az elektronikát a testnedvektől. Az elektródák kémiai reakciókba léptek a szervezetben lévő oxigénnel, így termeltek elektromosságot. Ezután sebészeti úton patkányok hátának bőre alá ültették az akkumulátort, és mérték az elektromos teljesítményt. Az akku 1,3 V és 1,4 V közötti stabil feszültséget tudott előállítani. Ekkora feszültség persze még nem elegendő az orvosi eszközök táplálásához (egy pacemaker például 2–5 Voltot igényel), azonban így már bizonyítani tudták, hogy a belső oxigén képes stabil energiabevitelt biztosítani az akkumulátorokhoz.

A kutatók vizsgálták a gyulladásos reakciókat, az anyagcsere-változásokat és az akkumulátor körüli szöveti regenerációt is, és semmilyen aggasztó jelenséget nem tapasztaltak, közli a lap.

 

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink