hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

 

Tudomány

A székrekedés és a Parkinson-kór kapcsolata

A legújabb vizsgálatok szerint azok, akiknek kórtörténetében székrekedés szerepel, nagyobb valószínűséggel lesznek Parkinson-kórosok – ismerteti a Reuters hírügynökség.
A Mayo Klinikán dolgozó Dr. Walter A. Rocca  és munkatársai a Neurology-ban publikált közleményükben arról számoltak be, hogy a Parkinson-kóros férfiak és nők kórtörténetében kétszer olyan gyakran szerepel a székrekedés, mint a betegségben nem szenvedőkében.

A Parkison-kór az agyat károsító degeneratív betegség, amelynek fő tünetei a nyugalmi remegés, az izommerevség és a meglassultság, ami a beszédet is megváltoztatja. Emellett vegetatív zavarok is fellépnek, mivel érintettek azok az agyterületek is, amelyek a szívritmust, az emésztést, a nyáltermelést és a bélműködést szabályozzák.

A Parkinson-kóros betegekben nagyon gyakori a krónikus székrekedés, és már korábban is felmerült, hogy a székrekedés előbb jelentkezhet, mint a betegség jellegzetes mozgásos tünetei. A Honolulu-Asia Aging Study során például 24 éven át követték a személyek sorsát, és ezalatt jóval gyakrabban alakult ki Parkinson-kór azokban a személyekben, akik ritka bélmozgásokról számoltak be, mint azokban, akiknél gyakoriak voltak a bélmozgások.

Rocca és kutatócsoportja minnesotai lakosokban 38 év kórtörténetét tekintette át a székrekedés szempontjából. Az egyik vizsgált csoport 196, átlagosan 71 éves, Parkinson-kóros betegből állt, a másik ugyanennyi, nemüket és korukat tekintve hasonló, nem Parkinsonos személyből. A Parkinson-kóros betegek 36 százalékának volt székrekedése már a betegség kezdete előtt, míg a kontroll személyekben ez az arány csak 20 százalék volt; a különbség jelentős, statisztikailag is szignifikáns. Ha korrigálták az eredményeket az életkorra, a dohányzásra, a kávéfogyasztásra és a székrekedést okozó gyógyszerek szedésére, akkor sem változott lényegesen az eredmény: a Parkinson-kórosokban mintegy kétszer gyakoribb volt a betegség előtt a székrekedés, mint a másik csoportban.

Meglepő, hogy a székrekedés igen hosszú idővel előzi meg a mozgászavarok fellépését. Ha csak azokat tekintették székrekedésesnek, akikben a mozgászavarok előtt több mint 20 évvel már fennállt az ürítési probléma, akkor is kifejezett volt a kapcsolat a Parkinson-kór és a székrekedés között.

A kutatók szerint ez az összefüggés abból adódhat, hogy a székrekedés az első jele annak a neurodegeneratív folyamatnak, amely miatt – jóval később – Parkinson-kóros lesz a személy. Ez azt jelenti – és ezt más típusú vizsgálatok is alátámasztják –, hogy a Parkinson-kór preklinikai szakasza rendkívül hosszú. Semmiképpen sem lehet azonban a székrekedést a Parkinson-kór specifikus jelzőjének (markerének) tekinteni, hiszen tudjuk, hogy számos egyéb oka lehet – hangsúlyozta Rocca.

Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink