hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

 

A spermiumok és az erős légszennyezettség

A levegő minősége hatással van a férfiak nemzőképességre – állítja egy több mint 30 ezer tesztalanyon elvégzett kísérletről szóló tanulmány alapján a hvg.hu.

A JAMA Network Openen megjelent friss tanulmány szerint a rossz levegő a férfi ivarsejtek mozgásképességére van negatív hatással, míg a spermiumok számát érdemben nem változtatja – írja a Guardian.

A sanghaji Tongji Egyetemen több mint 30 ezer kínai férfinek a mintáját vizsgálták meg aszerint, hogy ki milyen mértékben volt kitéve a légszennyezettségnek. A férfiak átlagéletkora 34 év volt, 340 városból toborozták őket, és a feleségük mesterséges megtermékenyítés során esett teherbe 2013 januárja és 2019 decembere között. A kutatók megfigyelték, hogy minél kisebbek a szennyező részecskék a levegőben, azok annál károsabbak a spermiumokra nézve.

A kutatók a vett mintákban a spermiumok számát, koncentrációját és mozgásképességét vizsgálták, majd megállapították, hogy azoknál a férfiaknál voltak a leglustábbak és a legdezorientáltabbak az ivarsejtek, akik a legkisebb szennyező részecskékkel teli levegőről érkeztek. További vizsgálatokat igényel, de a kutatók feltételezik, hogy mivel a légszennyezés hatásai különösen a spermatogenezis, vagyis a spermaképződés 90 napjának legelső fázisában voltak szembetűnőek, valószínűsíthető, hogy a spermát a káros részecskék genetikai szinten befolyásolják, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink