hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

A SARS-CoV-2 vírus a szívizomsejtbe is bejut

Az OTSZ Online szerint egy most megjelent esetismertetés arról számol be, hogy egy 11 éves COVID-19 fertőzött kislány a szívét is megtámadó többszervi gyulladás miatt életét vesztette.

A The Lancet Child & Adolescent Health folyóirat online kiadásában 2020. augusztus 20-án Dolhnikoff és munkatársai egy 11 éves brazil kislány esetéről számolnak be, akit COVID-19 fertőzés által kiváltott gyermekkori, több szervrendszert érintő gyulladással (MIS-C multisystem inflammatory syndrome) vittek kórházba, myocarditis tüneteit mutatta és 1 nappal kórházi felvétele után szívelégtelenségben meg is halt.

Dolhnikoff-éknak először sikerült kimutatni, hogy a vírus magát a szívizom-sejteket támadja meg, korábbi cikkek szerzői a vírust csak a szíve egyéb sejtjeiben találták meg. Egyelőre nem tudjuk, hogy mennyi szerepe van a szívkárosodásban a szívet megtámadó gyulladásos sejteknek, a vérből származó gyulladásos mediátoroknak és magának a szívizom sejtekben látható vírusoknak.

Dr. Scott Aydin (Mount Sinai Kravis Children’s Hospital in New York City) kifejtette a Medscape Medical News-nak, hogy már a MIS-C hónapokkal ezelőtti bemutatásakor felmerült, hogy a fertőzés közvetve és közvetlenül is károsíthatja a szívizomzatot. Ez a tanulmány egy újabb lépést jelent a COVID-19 fertőzés hatásainak megértéséhez, és a gyermeki MIS-C kezelésének megválasztásához. Dr. Anish Koka (Philadelphia, Pennsylvania) megjegyezte, hogy endomyocardiális biopsziát ritkán végeznek, mert az eljárás igen invazív, és a pathológiai lelet leginkább csak kiterjedt gyulladást igazol, és nem a vírus által indukált sejtnekrózist. A súlyos betegségben nem ritka, hogy a vírus számos szervbe szóródik szét, és nemcsak abban a szervben van, amelyből sikerült kimutatni. Az elhunyt kislány esetében PCR-vizsgálattal a tüdőben és a szívben alacsony vírusérintettséget találtak, ami arra utal, hogy a SARS-CoV-2 vírus egy széleskörű gyulladásos választ indít el, mely szervi károsodásokat okoz, és nem a szerveket megfertőző és pusztító közvetlen vírus-hatásról van szó.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink