hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A pszichiátereknek is figyelniük kell a beteg anyagcseréjére

Egy új kutatás arra hívta fel a figyelmet, hogy a pszichiáterek nem ellenőrzik megfelelően azokat az anyagcserezavarokat, amelyek gyakran előfordulnak betegeikben, különösen azokban, akik antipszichotikumokat szednek.

Az antipszichotikus szereket szedők, főleg a skizofrének körében nagyon gyakoriak az anyagcserezavarok – a lipid rendellenességek akár 60 százalékukban is előfordulhatnak, 40 százalékuknak magas a vérnyomása és 30 százalékuknak metabolikus szindrómája van. Egyes becslések szerint az antipszichotikummal kezelt betegek 90 százalékában jelen van legalább egy anyagcsere kockázati tényező. Mindezt tekintetbe véve, nagyon is indokolt, hogy a pszichiátriai ellátásnak a rendszeres metabolikus ellenőrzés is része legyen.

A Leicesteri Egyetem, a belga Kortenberg és a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem kutatói 48, 2001 és 2011 között elvégzett vizsgálatot tekintettek át, amelyekbe összesen mintegy 300.000 személyt vontak be öt országból. Eredményeiket a Psychological Medicine online kiadása tette közzé augusztus 10-én.

Az eredmények lesújtóak: csak a vérnyomást és trigliceridszintet mérték a pszichiátriai ellátás során a betegek több mint a felében. A koleszterinszintet, a glükózkoncentrációt és a testsúlyt a betegek felénél kevesebb személyben ellenőrizték csak. E tekintetben Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban hasonló volt a helyzet, és nem volt különbség a kórházban fekvő és az ambuláns betegek között sem.

Dr. Alex Mitchell, a Leicesteri Egyetem pszichiáter kutatója szerint „a vizsgálat rávilágított arra, hogy a pszichiáterek nem mindig veszik tekintetbe az általuk felírt gyógyszerek metabolikus szövődményeit. Számos irányelv hangsúlyozza a rendszeres ellenőrzések szükségességét, de ennek ellenére ezek túl ritkák, főleg ha vérvizsgálatot igényelnek. Még a legújabb vizsgálatokban is a betegek negyedrészében nem ellenőrizték a vérnyomást és a testsúlyt. Ezt talán az magyarázza, hogy a felelősség elveszik valahol a pszichiáter és a háziorvos között. Azt javasoljuk, hogy a pszichiáterek kötelezően, rutinszerűen iktassák be gyakorlatukba a releváns élettani változások vizsgálatát is.”

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink