hirdetés
2024. augusztus. 28., szerda - Ágoston.
hirdetés

 

A női autizmus és az anorexia közötti összefüggést vizsgálják

Az autizmus diagnosztizálására eddig használt mérőeszközök nem elég szenzitívek a nőket érintő rendellenességek felfedésére. Ennek megváltoztatásában, valamint a személyre szabott terápia megvalósításában is segíthet az a komplex kutatás, amely a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpontban (TTK) indul szeptemberben. Ennek során azt is vizsgálják majd, hogy a nőket érintő anorexia és az autizmus között milyen összefüggés van, tájékoztatott a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN).

Célunk az anorexia nervosa és autizmus spektrum köztes fenotipusának vizsgálata: a két rendellenesség a véletlennél gyakrabban jár együtt, ami nem csak abban nyilvánul meg, hogy az autizmussal diagnosztizáltak körében gyakrabban fordul elő az anorexia – vagy az anorexiával küzdők között gyakoribb az autizmus spektrumzavar , hanem abban is, hogy e két betegségnek sok, egymásra nagyon hasonlító jele van idézték a közleményben Bunford Nóra klinikai pszichológust, a HUN-REN TTK Klinikai és Fejlődés-Neuropszichológia Kutatócsoportjának vezetőjét.

Az autizmus spektrumzavarral élőkre jellemző, hogy kevésbé rugalmasak, nehezen tudnak például egy feladat megoldása során az egyik szabályról a másikra váltani. Ez a rugalmatlanság az anorexiában szenvedőknél is megjelenik, és a kutatók azt feltételezik, hogy ezek a kognitív jellegek informatívak a két zavar együttjárása szempontjából.

A klinikai pszichológiában és a pszichiátriában dolgozók is egyre inkább azon a véleményen vannak, hogy ha csak a látható tüneteket kezelik, nem feltétlenül érnek el hosszútávú javulást. Ráadásul attól, hogy egy teszt során a két eltérő betegségben szenvedő páciens ugyanúgy, vagy egymáshoz nagyon hasonlóan viselkedik, még nem tudjuk, hogy az agyi háttérfolyamataik is ugyanolyanok-e. Ennek kiderítése a célja a vizsgálatunknak, amely során a genetikai hátteret és a családi halmozódást is figyelembe vesszük  magyarázta Bunford Nóra, aki szerint gyógyszeres kezelés vagy pszichoterápia esetén is nagyon fontos ezeknek az agyi hátérfolyamatoknak az ismerete, mert ezek figyelembevételével lehet célzottan, személyre szabottan segíteni a betegeket.

A kutatást a Nemzeti Agykutatási Program támogatja.

A szeptemberben kezdődő vizsgálat résztvevőit négy csoportra osztják: az elsőbe az autizmus spektrumzavarral élők, a másodikba az anorexiától szenvedők kerülnek, a harmadik csoportba pedig a mindkét rendellenességgel diagnosztizáltakat sorolják, illetve lesz egy negyedik, egészséges kontrollcsoport is.

Az alanyoknak többek között olyan számítógépes feladatokat kell megoldaniuk, amelyek előhozzák a kognitív rugalmatlanság vagy éppen rugalmasság jeleit. A válaszreakciók az agyban EEG készülékkel (elektroenkefalográf) mérhető elektromos jelek formájában érzékelhetők, a kutatók ebből, az "esemény utáni elektrofiziológiás aktivitásból" tudnak következtetéseket levonni, megállapítani például azt, hogy az agyi aktivitás eltér-e a csoportokban.

A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájával, illetve Pászthy Bea osztályvezető egyetemi docenssel együttműködésben zajló kutatás másik fontos célja a csoportszintű különbségek megállapításán túl, hogy ezek a különbségek és hasonlóságok milyen módon kapcsolódnak az iskolai teljesítményhez, a társas kapcsolatokhoz, családi konfliktusokhoz.

Mindebből a reményeik szerint az is látható lesz, hogy például egy anorexiával érinett páciens kognitív rugalmatlanságát ugyanúgy érdemes-e kezelni, mint egy autizmussal élőét, vagy éppen teljesen más terápia szükséges. Ugyancsak segíthet a vizsgálat a - csupán tünetek alapján - félrediganosztizált esetek csökkentésében is.

A korábbi kutatások szerint a férfiaknál az autizmus, a nőknél viszont az anorexia fordul elő nagyobb arányban, ugyanakkor az autizmussal mélyebben foglalkozó szakemberek egyre inkább úgy látják, nem ismertek a valódi arányok. Ennek oka, hogy az autizmus megállapítására korábban használt mérőeszközök nem eléggé szenzitívek a női autizmus felfedésére. Sok nő ugyanis nagyon sikeresen alkalmazza például a camouflaging, azaz a maszkolás technikáját, amikor lemásolják egy általuk ismert, szociálisan sikeres személy viselkedését, elfedve ezzel a problémát.

A szeptemberben induló vizsgálatba mintegy háromszáz, 10 és 18 év közötti fiatalt, illetve szüleiket szeretné bevonni a Bunfordlab, a jelentkezéseket a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre várják. A tájékoztatás szerint a felhívásra autizmussal- és anorexiával élők, valamint egészséges fiatalok is jelentkezhetnek.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink