hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

A memóriavesztés és a memóriazavarok ellen

Új Alzheimer-kezelési eljárást mutattak be, amely a memória "visszajavítására" összpontosít a sérült szinapszisok helyreállításán keresztül, kihasználva a KIBRA fehérje kritikus szerepét, közli az InfoStart.

Az Alzheimer-kór lehetséges kezeléseivel kapcsolatos jelenlegi kutatások többsége a betegség előrehaladtával az agyban felhalmozódó toxikus fehérjék, így például a tau és az amiloid béta mennyiségének csökkentésére irányul. Kutatók egy csoportja azonban más utat választott, derül ki a SciTechDaily összeállításából, amit a lap idéz. "Ahelyett, hogy megpróbálnánk csökkenteni a toxikus fehérjék mennyiségét az agyban, megpróbáljuk visszafordítani az Alzheimer-kór által okozott károkat, hogy helyreállítsuk a memóriát", nyilatkozta Tara Tracy a kutatásukról, melynek az eredményei a The Journal of Clinical Investigation február 1-i számában jelentek meg.

Munkájuk a KIBRA nevű fehérjére épült, amely a vesében és az agyban található. Az agyban elsősorban az idegsejtek közti kapcsolatot biztosító szinapszisokban fordul elő, lehetővé téve az emlékek kialakítását és felidézését. A kutatások kimutatták, hogy a KIBRA elengedhetetlen a szinapszisok emlékeinek kialakításához, és Tracy csapata azt találta, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő agyban túl kevés van ebből a fehérjéből.

A tudósok a KIBRA mennyiségét mérve azt találták, hogy e fehérje magasabb szintje a cerebrospinális folyadékban, de alacsonyabb szintje az agyban megmutatja a demencia súlyosságát. Sőt, ugyanilyen összefüggést találtak az agyi-gerincvelői folyadékban a KIBRA és a tau fehérje között is.

Annak kiderítésére, hogy a KIBRA hogyan befolyásolja a szinapszisokat, elkészítették a fehérje rövidített, funkcionális változatát. Az emberi Alzheimer-kórt utánzó állapotú laboratóriumi egereknél ez a fehérje képes volt visszafordítani az ilyen típusú demenciához kapcsolódó memóriazavart. Az eredmények szerint a KIBRA olyan mechanizmusokat "ment meg", amelyek elősegítik a szinapszisok alkalmazkodóképességét, az ingerekre való megfelelő reagálását.

A teljes információ

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink