hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

A legtöbb betegséget férfi páciensek tünetein keresztül ismerjük

A gyógyszertesztelés folyamatának részeként alkalmazott klinikai vizsgálatokban évtizedeken keresztül csak férfiak vettek részt, írja a Qubit.

Egy átfogó tavalyi felmérés, amelyben Alexandra Sosinsky bostoni kutató és kollégái az Egyesült Államokban 2016–2019 között több mint 300 ezer résztvevővel, több mint 1400 gyógyszer és gyógyászati eszköz tesztelésére lefolytatott klinikai vizsgálatot néztek át, a nyilvánvalóan megnövekedett női résztvevők száma mellett (átlagosan 41,2 százalék volt a részvételi arányuk) továbbra is jelentős hiányokat észlelt, három fontos területen is: a szív- és érrendszert, a pszichiátriai betegségeket és a rákbetegségeket érintő kutatásokban. Azt is kimutatták, hogy bár a krónikus fájdalommal járó betegségek 70 százaléka nőket érint, az ilyen bajokat kutató vizsgálatok 80 százalékát férfiakon végezték. Más vizsgálatok szerint pedig aránytalanul több forrás jut az elsődlegesen férfiakat érintő betegségek vizsgálatára, ezt támasztja alá a Nature folyóiratban a héten megjelent tanulmány is.

A szív- és érrendszeri betegségeket tekintve a női tesztalanyok aránya 41,9 százalék volt, míg ezek a betegségek a női populáció 49 százalékát érintik. Ez arányaiban nem olyan nagy különbség, a számokban azonban már mást jelenthet, főleg úgy, hogy az Egyesült Államokban és Magyarországon is a szív- és érrendszeri betegségek jelentik az egyik vezető halálokot, különösen az ischémiás szívbetegségek, köztük a szívinfarktus. Ez pedig a társadalmi berögződések ellenére nem csupán férfiak körében gyakori.

Azt is kevesebben tudják, hogy a nőknél ez a betegség más tünetekkel járhat. Mivel gyakrabban előfordul, hogy az orvos sem ismeri fel a betegséget, ez azt eredményezheti, hogy a beteg nem kapja meg a megfelelő kezelést. Egy 2000-ben végzett kutatás szerint akkoriban hétszer valószínűbb volt, hogy a nők szívinfarktusát félrediagnosztizálták és félrekezelték, de a British Heart Foundation (BHF) szerint az elmúlt tíz évben is több mint 8200 nő halálát okozták például Nagy-Britanniában a szívinfarktus kezelésének egyenlőtlenségei. Még az orvostanhallgatók sem mindig kapnak erre vonatkozó képzést: 10-ből 7 rezidens állítja, hogy a nemek szerinti egészségügyi különbözőségekről alig vagy egyáltalán nem tanultak. A BHF szerint az orvosok 22 százaléka, míg a kardiológusok 42 százaléka mondta, hogy felkészültnek érzi magát a női páciensek szívbetegségeinek megfelelő ellátására. Ez pedig mind-mind oda vezethető vissza, hogy a legtöbb betegség tüneteinek leírása és fiziológiájának ismerete a férfi betegek tüneteinek leírásán és vizsgálatán alapul.

A Contemporary Clinical Trials folyóiratban tavaly megjelent, Sosinsky-féle felmérés másik jelentős felfedezése volt, hogy a pszichiátriai betegek 60 százaléka nő, ehhez képest azonban csak 42 százalék a vonatkozó klinikai vizsgálatokban részt vevő nők aránya. Ráadásul annak ellenére, hogy több kutatás is a depresszió fokozott kockázatával kapcsolta össze a pubertás, a terhesség és a menopauza időszakát, a szorongással és depresszióval kapcsolatos állatkísérletek kevesebb mint 45 százalékában használnak nőstény állatokat. Ez mind-mind járhat olyan hatásokkal, hogy a klinikai kutatások során kifejlesztett gyógyszerek a női betegekre nem úgy hatnak majd, ahogy ezt a kutatók eltervezték, és számos esetben nem várt mellékhatások is felmerülhetnek – írja a Qubit.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink