hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

A különböző étrendek környezeti hatásai

A pescatárius, a vegetáriánus és vegán étrend követése nemcsak egészségügyi előnyökkel jár, hanem a környezetre is a legkisebb hatást gyakorolja, írja az OTSZ Online.

Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban március 1-jén közzé tett felmérés során a kutatók az egyesült államokbeli felnőttek étrendjének környezeti és egészségi hatásaira voltak kíváncsiak. Az országos reprezentatív felmérés keretében több mint 16 000 személy 1 napos étkezési szokásairól tájékozódtak.

A legjobbnak a pescatarian (halakat és a tenger gyümölcseit is fogyasztó vegetáriánus) táplálkozás mutatkozott, ezt követte a vegetáriánus és a vegán étrend. A mindenevő diéták, bár kevésbé egészségesek, általában kedvezőbb környezeti hatásúak voltak, mint a keto és paleo diéták. Mind a keto, mind a paleo diéta általában több állati eredetű élelmiszert és kevesebb növényi eredetűt tartalmaz, mint más népszerű diéták – és mindkettőt „a vérzsírokra gyakorolt ​​negatív hatásokkal, különösen az LDL-koleszterinszint növekedésével hozták összefüggésbe, ami aggodalomra ad okot e diéták hosszú távú egészségügyi következményeivel kapcsolatban”. 

A különböző étkezési szokások környezeti hatásainak elemzése azt mutatta, hogy a vegán étrendnek a legalacsonyabb szénlábnyoma, ezt követi a vegetáriánus és a pescatárius étrend. A mindenevő, a paleo és a keto diéta szénlábnyoma jóval nagyobb, a keto diétáé pedig több mint négyszer nagyobb, mint a vegán étrendé. Az éghajlatváltozás vitathatatlanul korunk egyik legsürgetőbb problémája, és sok ember hajlamos a szénlábnyom csökkentése érdekében növényi alapú étrendre átállni. Dr. Diego Rose (Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine, New Orleans, Louisiana) és munkatársai eredményei alapján, ami csökkenti a lábnyomot az általában egészséges is

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink